niedziela, 10 lipca 2016

SERNIK TIRAMISU

 przepyszny sernik bez pieczenia, poleca się na letni deser




SKŁADNIKI
 
Spód:
100 g biszkoptów,
60 g masła

Krem jasny:
250 g mascarpone,
150 g śmietany 36%,
2 żółtka,
3 łyżeczki żelatyny,
3 łyżki cukru pudru,

Krem tiramisu:
100 g śmietany 36%,
100 g serka homogenizowanego,
100 g czekolady o smaku tiramisu,
1 czubata łyżeczka żelatyny


Dodatkowo:
150 g podłużnych biszkoptów,
mocna kawa do namoczenia biszkoptów,
kakao do posypania


WYKONANIE
Przygotowujemy tortownicę o średnicy 18 cm, wykładamy folią spożywczą. Rozpuszczamy masło, blendujemy biszkopty, łączymy z wystudzonym masłem.Tak przygotowaną masą wykładamy na dno tortownicy lekko dociskając. Chłodzimy 30 min w lodówce.
Krem jasny; żółtka ucieramy z cukrem, śmietanę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Żółtka łączymy z serkiem mascarpone, śmietanką i żelatyną. Wlewamy cienką warstwę kremu, układamy wokół obręczy tortownicy podłużne biszkopty, resztę biszkoptów namaczamy w kawie i układamy na masie, zalewamy resztą kremu, odstawiamy do stężenia.
Krem tiramisu: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę ubijamy, dodajemy serek i wystudzoną czekoladę oraz żelatynę. Wykładamy na jasną masę. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy kakao.


1 komentarz: