100 g biszkoptów,
60 g masła
Krem jasny:
250 g mascarpone,
150 g śmietany 36%,
2 żółtka,
3 łyżeczki żelatyny,
3 łyżki cukru pudru,
Krem tiramisu:
100 g śmietany 36%,
100 g serka homogenizowanego,
100 g czekolady o smaku tiramisu,
Dodatkowo:
150 g podłużnych biszkoptów,
mocna kawa do namoczenia biszkoptów,
WYKONANIE
Przygotowujemy tortownicę o średnicy
18 cm, wykładamy folią spożywczą. Rozpuszczamy masło, blendujemy
biszkopty, łączymy z wystudzonym masłem.Tak przygotowaną masą wykładamy na dno tortownicy lekko dociskając. Chłodzimy 30 min w lodówce.
Krem jasny; żółtka ucieramy z
cukrem, śmietanę ubijamy. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.
Żółtka łączymy z serkiem mascarpone, śmietanką i żelatyną.
Wlewamy cienką warstwę kremu, układamy wokół obręczy tortownicy
podłużne biszkopty, resztę biszkoptów namaczamy w kawie i
układamy na masie, zalewamy resztą kremu, odstawiamy do stężenia.
Krem tiramisu: czekoladę rozpuszczamy
w kąpieli wodnej, żelatynę rozpuszczamy we wrzątku. Śmietanę
ubijamy, dodajemy serek i wystudzoną czekoladę oraz żelatynę.
Wykładamy na jasną masę. Wstawiamy do lodówki. Przed podaniem
posypujemy kakao.
Ale słodko wygląda :)
OdpowiedzUsuń