Lazania z mięsem to propozycja na sycący, rozgrzewający obiad. Obok pizzy, to moje drugie ulubione danie.
SKŁADNIKI
Nadzienie:
500 g mięsa mielonego,
1 cebula,
½ małej cukinii,
1 papryka czerwona
przyprawa do mięsa mielonego,
bazylia, sól, pieprz, olej
200 ml przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, bazylia słodka papryka w
proszku
olej
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
2 szkl. mleka,
gałka muszkatołowa,
sól, pieprz
Dodatkowo:
9 płatów makaronu do lazanii,
3 łyżki startego żółtego sera
WYKONANIE
Nadzienie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych
oczkach, paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni na
niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy mięso,
obsmażamy, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego. Następnie
dodajemy cukinię, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek,
dusimy aż warzywa zmiękną. Zalewamy przecierem pomidorowym,
doprawiamy do smaku.
Sos beszamelowy:
W rondelku rozpuszczamy masło,
dodajemy mąkę, mieszamy aż się połączy z masłem, dodajemy
mleko, mieszamy miotełką, aby nie powstały grudki. Gotujemy na
małym ogniu aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką
muszkatołową.
Formę żaroodporną smarujemy masłem,
wylewamy cienką warstwę sosu, układamy 3 płaty makaronu,
smarujemy 1/3 sosu pomidorowego z mięsem, kładziemy kolejną
warstwę makaronu, sos pomidorowy z mięsem, makaron, sos pomidorowy
z mięsem a na końcu wylewamy sos beszamelowy. Przykrywamy folią
aluminiową błyszczącą stroną od wewnątrz, pieczemy 25 min w 180
stopniach. Po tym czasie zdejmujemy folię, posypujemy serem,
zapiekamy kolejne 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz