wtorek, 19 marca 2019

LAZANIA Z MIĘSEM, PAPRYKĄ I CUKINIĄ

Lazania z mięsem to propozycja na sycący, rozgrzewający obiad. Obok pizzy, to moje drugie ulubione danie.







SKŁADNIKI

Nadzienie:
500 g mięsa mielonego,
1 cebula,
½ małej cukinii,
1 papryka czerwona
przyprawa do mięsa mielonego,
bazylia, sól, pieprz, olej
200 ml przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, bazylia słodka papryka w proszku
olej

Sos beszamelowy:
2 łyżki masła,
2 łyżki mąki,
2 szkl. mleka,
gałka muszkatołowa,
sól, pieprz

Dodatkowo:
9 płatów makaronu do lazanii,
3 łyżki startego żółtego sera





WYKONANIE

Nadzienie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, obsmażamy, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego. Następnie dodajemy cukinię, paprykę, przeciśnięty przez praskę czosnek, dusimy aż warzywa zmiękną. Zalewamy przecierem pomidorowym, doprawiamy do smaku.

Sos beszamelowy:
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy aż się połączy z masłem, dodajemy mleko, mieszamy miotełką, aby nie powstały grudki. Gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.


Formę żaroodporną smarujemy masłem, wylewamy cienką warstwę sosu, układamy 3 płaty makaronu, smarujemy 1/3 sosu pomidorowego z mięsem, kładziemy kolejną warstwę makaronu, sos pomidorowy z mięsem, makaron, sos pomidorowy z mięsem a na końcu wylewamy sos beszamelowy. Przykrywamy folią aluminiową błyszczącą stroną od wewnątrz, pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy folię, posypujemy serem, zapiekamy kolejne 15 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz