Moją ulubioną formą śniadań są śniadania na słodko. Drożdżówki, placuszki, pankejki, czy kaszka manna. Tym razem proponuję drożdżówki z serem i pomarańczową skórką, która nadaje drożdżówkom orzeźwiającego aromatu. Drożdżówki plus sok pomarańczowy Hortex to idealna propozycja na leniwe niedzielne śniadanie, z pewnością ucieszy naszą drugą połówkę.
SKŁADNIKI
CIASTO:
350 g mąki
35 g drożdży
3/4 szkl. mleka
2 żółtka
4 łyżki oleju
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
Nadzienie:
200 g twarogu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
cukier do smaku
skórka otarta z 1 pomarańczy
Dodatkowo:
mąka do oprószania
mleko do posmarowania
lukier
350 g mąki
35 g drożdży
3/4 szkl. mleka
2 żółtka
4 łyżki oleju
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
Nadzienie:
200 g twarogu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
cukier do smaku
skórka otarta z 1 pomarańczy
Dodatkowo:
mąka do oprószania
mleko do posmarowania
lukier
WYKONANIE
- 1.Mleko podgrzewamy. W połowie mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki, dodajemy żółtka, drożdże, resztę mleka a na końcu olej. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
- 2. W tym czasie robimy nadzienie: twarożek mieszamy z żółtkiem, cukrem, mąką i skórką pomarańczową.
- 3. Ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy w kształt prostokąta, tniemy na mniejsze prostokąty o wymiarach około 10x 15 cm, Wzdłuż krótszego brzegu kładziemy 2 łyżki nadzienia. Z przeciwnej strony, ciasto nacinamy na 6-7 pasków. Zwijamy tak, żeby końce pasków były pod spodem drożdżówki. Tak robimy z resztą ciasta. Układamy w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy ciepłym mlekiem i pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach. Lekko przestudzone drożdżówki smarujemy lukrem.
#durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz