niedziela, 10 marca 2019

SEROWE ROGALIKI Z MARMOLADĄ

Pyszne półfrancuskie ciasteczka z marmoladą do niedzielnej kawy pasują idealnie. 




SKŁADNIKI

200g zamrożonego masła,
200g twarogu półtłustego,
2 szklanki mąki,
2 żółtka,
2 łyżki zimnej wody,
marmolada




WYKONANIE


Masło wkładamy do zamrażarki na co najmniej 1 godzinę. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z mąką i pokruszonym bardzo drobno twarogiem.
Kolejno dodajemy żółtka, zimną wodę i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy 2 kule i wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Każdą część cienko rozwałkowujemy, dzielimy na 16 trójkątów. Każdy trójkąt smarujemy marmoladą, zwijamy w rogaliki. Smarujemy rozkłóconym białkiem, posypujemy cukrem waniliowym. Wykładamy na formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach.

1 komentarz:

  1. Teraz już wiem co zrobię z zalegającym serem rogaliki zapraszam na blog pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń