SKŁADNIKI
200g zamrożonego masła,
200g twarogu półtłustego,
2 szklanki mąki,
2 żółtka,
2 łyżki zimnej wody,
200g twarogu półtłustego,
2 szklanki mąki,
2 żółtka,
2 łyżki zimnej wody,
Masło wkładamy do zamrażarki na co
najmniej 1 godzinę. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach,
mieszamy z mąką i pokruszonym bardzo drobno twarogiem.
Kolejno dodajemy żółtka, zimną wodę
i zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy 2 kule i wkładamy na 1
godzinę do lodówki. Każdą część cienko rozwałkowujemy,
dzielimy na 16 trójkątów. Każdy trójkąt smarujemy marmoladą,
zwijamy w rogaliki. Smarujemy rozkłóconym białkiem, posypujemy
cukrem waniliowym. Wykładamy na formę wyłożoną pergaminem.
Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach.
Teraz już wiem co zrobię z zalegającym serem rogaliki zapraszam na blog pozdrawiam
OdpowiedzUsuń