Podzielne ciasto z lekkim piankowym kremem, wiśniami i biszkoptami nasączonymi w kawie cappuccino, to propozycja na niedzielne ciasto, jak również na każdą okazję.
SKŁADNIKI
Biszkopt: (blaszka 24x38 cm)
6 jajek,
6 łyżek mąki,
6 łyżek cukru,
2 czubate łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
250 ml śmietany 30%,
3 serki homogenizowane typu Danio,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki żelatyny
Polewa:
¼ kostki masła,
3 łyżki cukru,
3 łyżki kakao,
3 łyżki mleka,
1 łyżka śmietany 18%
Dodatkowo:
filiżanka wiśni drylowanych z syropu,
4 łyżeczki cappucino,
okrągłe biszkopty
WYKONANIE
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od
białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier,
następnie żółtka. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Wylewamy na
formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20-25 minut.
Krem:
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl.
wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie
serki. Na końcu dodajemy ostudzoną żelatynę.
Polewa:
W rondelku rozpuszczamy masło, mleko i
cukier. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i śmietanę, dokładnie
mieszamy.
Cappucino rozpuszczamy w 1 szkl.
gorącej wody.
Przełożenie ciasta: Biszkopt
przekrawamy na 2 placki, nasączamy cappucino. Pierwszy blat ciasta
smarujemy połową kremu, układamy biszkopty nasączone w kawie,
układamy osączone wiśnie, smarujemy resztą kremu, przykrywamy
drugim blatem ciasta. Całość smarujemy polewą.
Na kawałek bym się skusiła, wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuń