sobota, 23 marca 2019

CZEKOLADOWA KOSTKA Z WIŚNIAMI

Podzielne ciasto z lekkim piankowym kremem, wiśniami i biszkoptami nasączonymi w kawie cappuccino, to propozycja na niedzielne ciasto, jak również na każdą okazję. 







SKŁADNIKI

Biszkopt: (blaszka 24x38 cm)
6 jajek,
6 łyżek mąki,
6 łyżek cukru,
2 czubate łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
250 ml śmietany 30%,
3 serki homogenizowane typu Danio,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki żelatyny

Polewa:
¼ kostki masła,
3 łyżki cukru,
3 łyżki kakao,
3 łyżki mleka,
1 łyżka śmietany 18%

Dodatkowo:
filiżanka wiśni drylowanych z syropu,
4 łyżeczki cappucino,
okrągłe biszkopty


WYKONANIE
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Wylewamy na formę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20-25 minut.

Krem:
Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie serki. Na końcu dodajemy ostudzoną żelatynę.

Polewa:
W rondelku rozpuszczamy masło, mleko i cukier. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kakao i śmietanę, dokładnie mieszamy.


Cappucino rozpuszczamy w 1 szkl. gorącej wody.

Przełożenie ciasta: Biszkopt przekrawamy na 2 placki, nasączamy cappucino. Pierwszy blat ciasta smarujemy połową kremu, układamy biszkopty nasączone w kawie, układamy osączone wiśnie, smarujemy resztą kremu, przykrywamy drugim blatem ciasta. Całość smarujemy polewą.




1 komentarz: