Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, dlatego też mam dla Was przepis na prostą babkę, bo nie może jej zabraknąć podczas Świąt Wielkanocnych. Typowa babka piaskowa wzbogacona sokiem pomarańczowym Hortex z pewnością przypadnie każdemu do gustu.
SKŁADNIKI
250 g mąki pszennej,
150 g mąki ziemniaczanej
3/4 szkl. cukru pudru,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
250 g miękkiej margaryny,
1/4 szkl. soku pomarańczowego Hortex,
¼ szkl. suszonej żurawiny,
2 łyżki kakao,
szczypta soli
Dodatkowo:
olej do wysmarowania formy,
wiórki kokosowe,
cukier puder
Lukier pomarańczowy:
½ szkl. cukru pudru,
1-2 łyżki soku pomarańczowego Hortex
WYKONANIE
Formę na babkę o pojemności 1.5 l z kominem
smarujemy olejem, posypujemy wiórkami kokosowymi.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na
sztywną pianę z dodatkiem soli, dodajemy połowę cukru. Margarynę
ucieramy z resztą cukru, dodajemy po 1 żółtku, następnie: mąki,
proszek do pieczenia, sok pomarańczowy. Na końcu dodajemy pianę z
białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części, do 1
dodajemy kakao. Na formę wylewamy jasną masę, posypujemy suszoną
żurawiną. Wykładamy ciemną masę, wyrównujemy. Pieczemy ok.
45-50 min w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy
lukrem.
#durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz