Pizza to jedno z dań, które często gości na moim stole. Obowiązkowo w sobotni wieczór, podczas spotkań ze znajomymi, czy na codzienny obiad, gdy nie mam pomysłu co zrobić. Tym razem postanowiłam urozmaicić tradycyjną pizzę zawijając ją do środka. Nie wiecie jak zachęcić niejadkow do zjedzenia warzyw? Dzieki mieszance mrozonych warzyw uda sie Wam dostarczyć waszym milusinskim mnóstwa witamin i minerałów. Dopóki nie ma sezonu na świeże warzywa, warto korzystac z mrozonek.
SKŁADNIKI
Ciasto:
½ łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
2 łyżki oliwy ,
ok. 2 szkl. mąki,
¾ szkl. ciepłej wody,
1 jajko
Nadzienie:
1 upieczona pierś z kurczaka,
½ opakowania mieszanki warzyw na
patelnię Hortex,
3 pieczarki,
100 g fety,
5 łyżek startego żółtego sera
Sos:
2 łyżki ketchupu,
2 łyżki przecieru
pomidorowego, suszona bazylia
WYKONANIE
Drożdże rozkruszamy w dużej misce,
dodajemy cukier i wodę, mieszamy, przykrywamy ściereczką i
odstawiamy na 10 min.w ciepłe miejsce.
Do podrośniętych drożdży
dodajemy mąkę, sól, oliwę,jajko, szybko wyrabiamy.
Przekładamy
do miski, odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na okrągłą blachę, smarujemy
ketchupem wymieszanym z koncentratem. Ciasto przecinamy na środku na
8 części (jak na zdj).
Układamy pokrojonego kurczaka, warzywa,
cienko pokrojone pieczarki i pokruszoną fetę.
Posypujemy żółtym
serem.
Trójkąty pociętego ciasta zakładamy pod brzeg ciasta.
Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy
ok. 15-20 minut.
Podajemy z ulubionym sosem.
#durszlakXhortex #hortex #odmatkinatury
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz