Doskonała przekąska np. na piknik.
SKŁADNIKI
Ciasto:
30 g drożdży,
1 łyżeczka cukru,
150 g mąki orkiszowej,
150 g mąki pszennej,
2 łyżki oliwy,
½ łyżeczki soli,
¾ szkl. ciepłej maślanki,
5 łyżek ciepłej wody
Nadzienie:
8 plastrów salami
sos pomidorowy (taki jak do pizzy),
kilka plastrów salami,
kawałek czerwonej papryki marynowanej,
125 g mozzarelli
WYKONANIE
W ciepłej wodzie rozrabiamy drożdże
z cukrem i łyżką mąki, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15
minut w ciepłe miejsce. W misce mieszamy obie mąki, sól, dodajemy
maślankę, oliwę i zaczyn, wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić
od rąk i utworzy się kulka. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe
miejsce. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części, robimy kulkę,
rozpłaszczamy, w środku robimy wgniecienie, smarujemy sosem,
układamy salami, ser, pieczarki i paprykę. Pieczemy 20-25 minut w
180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz