Obłędny w smaku: herbatnikowy spód oraz lekka jagodowa pianka. PYCHOTA!!!
SKŁADNIKI
Spód herbatnikowy:
130 g herbatników maślanych
50 g rozpuszczonego masła
Masa serowa:
200 g sera kremowego philadelphia,
200 g jogurtu naturalnego,
2 łyżki cukru pudru,
½ szkl. jagód
4 łyżeczki żelatyny,
1/3 szkl. wrzątku
Galaretka:
WYKONANIE
Spód herbatnikowy: masło
rozpuszczamy, studzimy. Herbatniki mielimy drobno w malakserze.
Mieszamy z wystudzonym masłem, aby powstał "mokry piasek".
Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy folią spożywczą.
Wysypujemy masę ciasteczkową, ugniatamy, wkładamy do lodówki na
30 min.
Masa serowa: Żelatynę
rozpuszczamy we wrzątku. Jagody blendujemy, dodajemy cukier,
następnie po ser i jogurt, dodajemy przestudzoną żelatynę.
Mieszamy dokładnie, wylewamy na zastygnięty spód ciasteczkowy.
Wyrównujemy powierzchnię.
Galaretka: W ¾ szkl. wrzątku
rozpuszczamy galaretkę, zostawiamy do stężenia. Ciasto zalewamy
tężejącą galaretką. Gdy ciasto całkowicie stężeje, obkładamy
rurkami z czekolady.
Smacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuńSkusiłabym się!
OdpowiedzUsuń;)
Usuń