sobota, 6 maja 2017

MILKY WAY

Przepis odnalazłam w starym zeszycie, a w kuchni znalazłam mleko w proszku, które od dłuższego czasu czekało na swój debiut w jakimś deserze. Do tej pory jeszcze nie robiłam nic z mleka w proszku, a teraz żałuję, masa zrobiona z tego mleka jest przepyszna, a ciasto wyśmienite. Wiśnie lekko przełamują słodycz kremu.







SKŁADNIKI

Ciasto:
Pieczemy 2 biszkopty
Proporcje na 1 biszkopt:
3 jajka,
1 budyń czekoladowy,
1 łyżka kakao,
½ szkl. cukru,
mąka pszenna,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
½ szkl. mleka,
½ szkl. cukru,
1 cukier waniliowy
2 szkl. mleka w proszku,
200 g masła

Dodatkowo:
słoik wiśni drylowanych

Polewa:
¼ kostki masła,
2 łyżki kakao,
2 łyżki mleka,
2 łyżki cukru,
1 łyżka śmietany 12%

WYKONANIE

Ciasto:
Blaszkę o wymiarach 24x38 cm wykładamy pergaminem. Do szkl. o pojemności 250 ml wsypujemy budyń, kakao, proszek do pieczenia, uzupełniamy do pełna mąką. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mieszankę z budyniu i mąki, mieszamy delikatnie. Wylewamy na formę, pieczemy 20-25 min w 180 stopniach. Tak samo robimy drugi biszkopt. Po wystudzeniu można lekko nasączyć.

Krem:
Mleko zagotowujemy z cukrami, studzimy. Miękkie masło ucieramy, dodajemy po trochu mleka, a na końcu mleko w proszku.

Polewa:
W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i mleko, dodajemy kakao, mieszamy miotełką, aż składniki się połączą, na końcu dodajemy łyżkę śmietany.

Pierwszy blat ciasta smarujemy kremem, wciskamy wiśnie.Przykrywamy drugim blatem, smarujemy polewą.




1 komentarz:

  1. Pyszne jest to ciasto a z dodatkiem wiśni musi smakować jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń