czwartek, 25 maja 2017

DWUSMAKOWE DROŻDŻÓWKI NA KRUPCZATCE

Zachciało mi się drożdżówek, ale gdy zauważyłam że mam zbyt małą ilość mąki tortowej i nie chce mi się iść do sklepu, postanowiłam dodać mąkę krupczatkę, i drożdżówki wyszły pyszne. Można je nadziewać czym się chce, ale według mnie budyń z dżemem wiśniowym stanowi doskonały duet, a dopełnieniem do drożdżówek najlepiej ciepłe mleko lub kakao.

 



 

SKŁADNIKI
Ciasto:
25 g drożdży
150 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
ok. 300 g mąki (150 g mąki tortowej, 150 g mąki krupczatki)
1 jajko
1/4 szkl. oleju
szczypta soli

Nadzienie:
1,5 szkl. mleka,
1 op. budyniu waniliowego,
2 łyżki cukru

Dodatkowo:
białko,
lukier



WYKONANIE



Zaczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy łyżkę mąki i cukru, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. 
Do miski wsypujemy obie mąki, sól, cukier, dodajemy zaczyn, rozbełtane jajko, mieszamy, na końcu dodajemy olej, wyrabiamy gładkie ciasto. 
Rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, układamy na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy rozkłóconym białkiem. 
Z reszty ciasta robimy wałeczki, układamy na każdym kółku. 
Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie gotujemy budyń. 
Wgłębienia w cieście nadziewamy budyniem, układamy po łyżeczce dżemu. 
Wierzch ciasta smarujemy białkiem. 
Pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach. 
Po upieczeniu i wystudzeniu smarujemy lukrem. 


Talerzyki na których podałam drożdżówki pochodzą z Galerii Cuda Świata .

1 komentarz:

  1. Na pewno pyszne drożdżóweczki :) właśnie jem płatki na śniadanie i chętnie zamieniłabym je na taką drożdżówkę :)

    OdpowiedzUsuń