Zachciało mi się drożdżówek, ale gdy zauważyłam że mam zbyt małą ilość mąki tortowej i nie chce mi się iść do sklepu, postanowiłam dodać mąkę krupczatkę, i drożdżówki wyszły pyszne. Można je nadziewać czym się chce, ale według mnie budyń z dżemem wiśniowym stanowi doskonały duet, a dopełnieniem do drożdżówek najlepiej ciepłe mleko lub kakao.
SKŁADNIKI
Ciasto:
25 g drożdży
150 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
ok. 300 g mąki (150 g mąki tortowej, 150 g mąki krupczatki)
1 jajko
1/4 szkl. oleju
szczypta soli
Nadzienie:
1,5 szkl. mleka,
25 g drożdży
150 ml ciepłego mleka
3 łyżki cukru
ok. 300 g mąki (150 g mąki tortowej, 150 g mąki krupczatki)
1 jajko
1/4 szkl. oleju
szczypta soli
Nadzienie:
1,5 szkl. mleka,
1 op. budyniu waniliowego,
2 łyżki cukru
Dodatkowo:
Dodatkowo:
białko,
lukier
WYKONANIE
Zaczyn: drożdże rozpuszczamy w
ciepłym mleku, dodajemy łyżkę mąki i cukru, przykrywamy
ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.
Do miski
wsypujemy obie mąki, sól, cukier, dodajemy zaczyn, rozbełtane
jajko, mieszamy, na końcu dodajemy olej, wyrabiamy gładkie ciasto.
Rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kółka, układamy
na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy rozkłóconym białkiem.
Odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym
czasie gotujemy budyń.
Wgłębienia w cieście nadziewamy budyniem,
układamy po łyżeczce dżemu.
Wierzch ciasta smarujemy białkiem.
Pieczemy ok. 15-18 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu
smarujemy lukrem.
Talerzyki na których podałam drożdżówki pochodzą z Galerii Cuda Świata .
Na pewno pyszne drożdżóweczki :) właśnie jem płatki na śniadanie i chętnie zamieniłabym je na taką drożdżówkę :)
OdpowiedzUsuń