Efektowne ciasto przełożone kakaowym kremem, 2 warstwami herbatników, oraz bitą śmietaną, której smak przełamują powidła śliwkowe z rumem.
SKŁADNIKI
Biszkopt: blaszka 20 x 26 cm
3 jajka,
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki,
1 płaska łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
1 budyń waniliowy,
1 szkl. mleka,
½ szkl. cukru,
2 łyżki kakao,
200 g masła,
2 łyżki likieru czekoladowego
Bita śmietana:
200 ml śmietany,
2 łyżki cukru pudru,
1 śmietan-fix
Dodatkowo:
kawa na nasączenia,
kakaowe i maślane herbatniki,
gorzka, mleczna i biała czekolada do
posypania,
WYKONANIE:
Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka
ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1
żółtku. Dodajemy resztę składników. Pieczemy ok. 18 minut.
Krem: W 1/3 szkl. mleka rozrabiamy budyń ,
resztę zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka dodajemy
rozrobiony budyń, zagotowujemy i studzimy. Miękkie masło
miksujemy, dodajemy budyń, a następnie kakao i likier.
Bita śmietana: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy
śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.
Biszkopt nasączamy kawą, smarujemy
kremem budyniowym, układamy warstwę jasnych herbatników, które
można lekko nasączyć, smarujemy powidłami, układamy ciemne
herbatniki, smarujemy bitą śmietaną, posypujemy czekoladą. Przed
podaniem chłodzimy w lodówce.
Gdzie kupiłaś te powidła?
OdpowiedzUsuńmożna zamówić na stronie http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/powidla-sliwkowe-z-rumem, dostałam do testowania, są pyszne, ale można użyć zwykłych śliwkowych
UsuńAniu pyszne ciasto upiekłaś ;)
OdpowiedzUsuń