sobota, 13 maja 2017

KUBANKA

Efektowne ciasto przełożone kakaowym kremem, 2 warstwami herbatników, oraz bitą śmietaną, której smak przełamują powidła śliwkowe z rumem.

 


 

 


SKŁADNIKI
Biszkopt: blaszka 20 x 26 cm
3 jajka,
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki,
1 płaska łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Krem:
1 budyń waniliowy,
1 szkl. mleka,
½ szkl. cukru,
2 łyżki kakao,
200 g masła,
2 łyżki likieru czekoladowego

Bita śmietana:
200 ml śmietany,
2 łyżki cukru pudru,
1 śmietan-fix



Dodatkowo:
kawa na nasączenia,
kakaowe i maślane herbatniki,
gorzka, mleczna i biała czekolada do posypania,



WYKONANIE:

 

Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Dodajemy resztę składników. Pieczemy ok. 18 minut.
 

Krem: W 1/3 szkl. mleka rozrabiamy budyń , resztę zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka dodajemy rozrobiony budyń, zagotowujemy i studzimy. Miękkie masło miksujemy, dodajemy budyń, a następnie kakao i likier.




Bita śmietana: Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem.

Biszkopt nasączamy kawą, smarujemy kremem budyniowym, układamy warstwę jasnych herbatników, które można lekko nasączyć, smarujemy powidłami, układamy ciemne herbatniki, smarujemy bitą śmietaną, posypujemy czekoladą. Przed podaniem chłodzimy w lodówce.


3 komentarze:

  1. Gdzie kupiłaś te powidła?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. można zamówić na stronie http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/powidla-sliwkowe-z-rumem, dostałam do testowania, są pyszne, ale można użyć zwykłych śliwkowych

      Usuń
  2. Aniu pyszne ciasto upiekłaś ;)

    OdpowiedzUsuń