pyszne czekoladowe ciasto pełne bakalii
SKŁADNIKI
tortownica o średnicy 27cm,
2 szkl.mąki,
1 szkl.cukru,
2jajka,
1szkl.mleka,
¼ szkl. oleju,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżeczki kakao,
½ szkl.posiekanych orzechów włoskich,
3 łyżki rodzynek,
2 jabłka,
2 łyżki płatków owsianych,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka przyprawy do piernika
1 szkl.cukru,
2jajka,
1szkl.mleka,
¼ szkl. oleju,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżeczki kakao,
½ szkl.posiekanych orzechów włoskich,
3 łyżki rodzynek,
2 jabłka,
2 łyżki płatków owsianych,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Polewa kakaowa:
¼ kostki margaryny , 3 łyżki mleka,
3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao
WYKONANIE
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę,
zasypujemy cynamonem i przyprawą do piernika, dodajemy orzechy,
rodzynki i płatki owsiane. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej,
mleko na przemian z suchymi składnikami. Na końcu dodajemy jabłka
z bakaliami, mieszamy łyżką. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy
ok. 45 min.w 180 stopniach.
Polewa: Z podanych składników przygotowujemy polewą. Wystudzone ciasto polewamy polewą.
Polewa: Z podanych składników przygotowujemy polewą. Wystudzone ciasto polewamy polewą.
Fajne ciacho, cynamonowe smaki jak najbardziej wskazane w tym jesiennym okresie :)
OdpowiedzUsuń