niedziela, 20 listopada 2016

JESIENNE CIASTO Z BAKALIAMI

 pyszne czekoladowe ciasto pełne bakalii





SKŁADNIKI
tortownica o średnicy 27cm,
2 szkl.mąki,
1 szkl.cukru,
2jajka,
1szkl.mleka,
¼ szkl. oleju,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżeczki kakao,
½ szkl.posiekanych orzechów włoskich,
3 łyżki rodzynek,
2 jabłka,
2 łyżki płatków owsianych,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Polewa kakaowa:
¼ kostki margaryny , 3 łyżki mleka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao

 
WYKONANIE
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cynamonem i przyprawą do piernika, dodajemy orzechy, rodzynki i płatki owsiane. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mleko na przemian z suchymi składnikami. Na końcu dodajemy jabłka z bakaliami, mieszamy łyżką. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy ok. 45 min.w 180 stopniach.
Polewa: Z podanych składników przygotowujemy polewą. Wystudzone ciasto polewamy polewą.

1 komentarz:

  1. Fajne ciacho, cynamonowe smaki jak najbardziej wskazane w tym jesiennym okresie :)

    OdpowiedzUsuń