W końcu udało mi się zrobić idealne gofry: lekkie i chrupiące, więc dzielę się z Wami przepisem. Smakują rewelacyjnie z bitą śmietaną i owocami.
SKŁADNIKI
1 ¼ szkl. mąki pszennej,
½ szkl. wody gazowanej,
2 jajka,
¼ szkl. mleka,
3 łyżki cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
3 łyżki oleju
WYKONANIE
Żółtka oddzielamy od białek. Białka
ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. W oddzielnej misce
miksujemy żółtka z cukrem, dodajemy wodę, mleko oraz olej,
następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu
dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy.
Gofrownicę smarujemy olejem, nalewamy
ciasto, pieczemy ok. 4-5 minut w zależności od gofrownicy.
Najlepiej nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia. Studzimy na
kratce, dzięki temu pozostaną chrupiące. Podajemy z ulubionymi
dodatkami.
Mniam jakie apetyczne :-)
OdpowiedzUsuńdzięki Marzenko
Usuń