sobota, 12 listopada 2016

GOFRY IDEALNE

W końcu udało mi się zrobić idealne gofry: lekkie i chrupiące, więc dzielę się z Wami przepisem. Smakują rewelacyjnie z bitą śmietaną i owocami. 

 

SKŁADNIKI

1 ¼ szkl. mąki pszennej,
½ szkl. wody gazowanej,
2 jajka,
¼ szkl. mleka,
3 łyżki cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
3 łyżki oleju


WYKONANIE 

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. W oddzielnej misce miksujemy żółtka z cukrem, dodajemy wodę, mleko oraz olej, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy.
Gofrownicę smarujemy olejem, nalewamy ciasto, pieczemy ok. 4-5 minut w zależności od gofrownicy. Najlepiej nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia. Studzimy na kratce, dzięki temu pozostaną chrupiące. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

2 komentarze: