Zakręcony torcik, czyli ślimak, to tort bez użycia tortownicy, a jedynie zwykłej brytfanki. Jest łatwy w przygotowaniu i z pewnością każdy go zrobi. Doskonały na imieniny, urodziny czy inne okazje.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
1 szkl. mąki pszennej,
½ szkl. cukru,
5 jajek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju
Krem kawowy:
1 szkl. mleka,
½ szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
200 g masła,
2 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
dżem wiśniowy,
perełki cukrowe,
czekoladowe ozdoby,
wiórki czekoladowe
WYKONANIE
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka
ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a
na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej, delikatnie
mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na formę o wymiarach 24x38 cm
wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut, studzimy.
Krem kawowy:
Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku.
Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl.
mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy z budyniem, dodajemy do
gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło miksujemy
na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Następnie
dodajemy fusy z kawy oraz spirytus, mieszamy.
Wykonanie tortu:
Biszkopt kroimy na 3 równe paski,
nasączamy kawą albo herbatą (zdj. nr 1).
Każdy pasek smarujemy dżemem (zdjęcie nr 2), a
następnie kremem (1/3 kremu zostawiamy na wierzch i boki).
Pierwszy
pasek zwijamy w roladę, układamy na środku talerza lub patery (zdj. nr 3), następnie dokładamy do niego drugi kawałek biszkoptu z kremem i
następny, aż powstanie ślimak (zdj. nr 4). Wierzch i boki smarujemy resztą
kremu, ozdabiamy perełkami i wiórkami czekoladowymi (zdj. nr 5).
zdjęcie nr 1 |
zdjęcie nr 2 |
zdjęcie nr 4 |
zdjęcie nr 5 |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz