Sycące mięsne danie makaronowe doskonałe na codzienny obiad lub romantyczną kolację.
SKŁADNIKI
Nadzienie:
500 g mięsa mielonego,
1 cebula,
½ małej cukinii,
6 pieczarek,
1 łyżka pomidorów w płatkach,
Sos pomidorowy:
puszka pomidorów,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
250 ml bulionu,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, bazylia, cukier, słodka
papryka w proszku
2 łyżki oliwy z oliwek
Dodatkowo:
14 rurek makaronu cannelloni,
½ cukinii,
WYKONANIE
Nadzienie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych
oczkach. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej
patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy
mięso, obsmażamy, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego.
Następnie dodajemy pieczarki, cukinię oraz płatki pomidorów,
dusimy aż zmiękną, dodajemy koncentrat oraz przyprawiamy do smaku.
Sos pomidorowy:
Na oliwie podsmażamy czosnek
przeciśnięty przez praskę,oraz koncentrat pomidorowy, dodajemy
pomidory z puszki, dusimy 5 minut, następnie dodajemy bulion,
gotujemy kolejne 5 minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem,
cukrem, bazylią oraz papryką.
Surowe rurki napełniamy nadzieniem.
Układamy w formie wysmarowanej oliwą, polewamy sosem, aby wszystkie
rurki były dokładnie zasłonięte. Na wierzchu układamy cukinię pokrojoną w
półplastry. Przykrywamy folią aluminiową błyszczącą stroną od
wewnątrz, pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy
folię, układamy ser pokrojony w plastry, zapiekamy kolejne 15
minut.
Smakowicie wygląda, uwielbiam tego typu dania... mam niedługo imprezę i zastanawiam się nad zrobieniem tego dania - na ile osób wychodzi porcja z przepisu??i jakiej wielkości formę należy użyć do zapiekania??
OdpowiedzUsuńUżyłam foremki o wym 20x26 cm, 14 rurek się zmieściło, , zależy ile rurek przewidujesz na osobę, u mnie wystarczyło na 4 porcje
Usuń