środa, 2 listopada 2016

CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM, CUKINIĄ I PIECZARKAMI

Sycące mięsne danie makaronowe doskonałe na codzienny obiad lub romantyczną kolację.

 


SKŁADNIKI
Nadzienie:
500 g mięsa mielonego,
1 cebula,
½ małej cukinii,
6 pieczarek,
1 łyżka pomidorów w płatkach,
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
bazylia,
pomidory w płatkach
sól, pieprz, olej

Sos pomidorowy:
puszka pomidorów,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
250 ml bulionu,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, bazylia, cukier, słodka papryka w proszku
2 łyżki oliwy z oliwek

Dodatkowo:
½ cukinii,
1 kulka mozzarelli


WYKONANIE

Nadzienie:
Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, obsmażamy, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego. Następnie dodajemy pieczarki, cukinię oraz płatki pomidorów, dusimy aż zmiękną, dodajemy koncentrat oraz przyprawiamy do smaku.


Sos pomidorowy:
Na oliwie podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę,oraz koncentrat pomidorowy, dodajemy pomidory z puszki, dusimy 5 minut, następnie dodajemy bulion, gotujemy kolejne 5 minut, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, bazylią oraz papryką.

Surowe rurki napełniamy nadzieniem. Układamy w formie wysmarowanej oliwą, polewamy sosem, aby wszystkie rurki były dokładnie zasłonięte. Na wierzchu układamy cukinię pokrojoną w półplastry. Przykrywamy folią aluminiową błyszczącą stroną od wewnątrz, pieczemy 25 min w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy folię, układamy ser pokrojony w plastry, zapiekamy kolejne 15 minut.




2 komentarze:

  1. Smakowicie wygląda, uwielbiam tego typu dania... mam niedługo imprezę i zastanawiam się nad zrobieniem tego dania - na ile osób wychodzi porcja z przepisu??i jakiej wielkości formę należy użyć do zapiekania??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Użyłam foremki o wym 20x26 cm, 14 rurek się zmieściło, , zależy ile rurek przewidujesz na osobę, u mnie wystarczyło na 4 porcje

      Usuń