Smaczna, tania i szybka w przygotowaniu zupa, której całego aromatu dodaje gałka muszkatołowa, idealnie pasują do niej grahamowe bułeczki
SKŁADNIKI
1 puszka kukurydzy,
1 ziemniak,
½ l bulionu,
1/2 cebuli,
2 łyżki śmietany 18%,
2 łyżki masła,
sól, pieprz,
¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
pietruszka,
słodka papryka
WYKONANIE
Cebulę i obranego ziemniak kroimy w
kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, podsmażamy,
dodajemy kukurydzę wraz z zalewą, chwilkę podsmażamy, następnie
dodajemy ziemniaka i bulion, gotujemy pod przykryciem 20-25 min.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i imbirem, dodajemy śmietanę.
Gotową zupę blendujemy, rozlewamy na talerze, posypujemy posiekaną
pietruszką i papryką.
Nigdy nie jadłam takiej zupki. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
zapraszam do wypróbowania ;)
Usuń