poniedziałek, 21 listopada 2016

ZUPA KUKURYDZIANA

Smaczna, tania i szybka w przygotowaniu zupa, której całego aromatu dodaje gałka muszkatołowa, idealnie pasują do niej grahamowe bułeczki









SKŁADNIKI
1 puszka kukurydzy,
1 ziemniak,
½ l bulionu,
1/2 cebuli,
2 łyżki śmietany 18%,
2 łyżki masła,
sól, pieprz,
¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
pietruszka,
słodka papryka

WYKONANIE

Cebulę i obranego ziemniak kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, podsmażamy, dodajemy kukurydzę wraz z zalewą, chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy ziemniaka i bulion, gotujemy pod przykryciem 20-25 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i imbirem, dodajemy śmietanę. Gotową zupę blendujemy, rozlewamy na talerze, posypujemy posiekaną pietruszką i papryką.


2 komentarze: