Przepyszne odrywane bułeczki z pysznym nadzieniem orzechowo-cynamonowym.
SKŁADNIKI
Ciasto:
ok. 400 g mąki pszennej,
250 ml ciepłego mleka,
30 g drożdży,
2 łyżki cukru,
1 jajko,
2 łyżki stopionego masła
Nadzienie:
3 łyżki stopionego masła,
1 łyżeczka cynamonu,
80 g orzechów włoskich
3 łyżki brązowego cukru
Dodatkowo:
lukier,
kilka łyżek mleka
WYKONANIE
Drożdże kruszymy do miski,
posypujemy łyżką cukru, dodajemy ciepłe mleko oraz 1 łyżkę
mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut w
ciepłe miejsce.
Mąkę mieszamy z resztą cukru, dodajemy zaczyn, jajko i masło, wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.
Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy zmielonymi orzechami wymieszanymi z cukrem i cynamonem, zawijamy mocno jak roladę i tniemy na 17 kawałków.
Układamy na blasze wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach.
Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
Następnie smarujemy ciepłym mlekiem i wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 20 -25 minut w 180 stopniach. Wystudzone drożdżówki polewamy lukrem.
Mąkę mieszamy z resztą cukru, dodajemy zaczyn, jajko i masło, wyrabiamy aż powstanie jednolite ciasto, formujemy kulkę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Następnie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.
Smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy zmielonymi orzechami wymieszanymi z cukrem i cynamonem, zawijamy mocno jak roladę i tniemy na 17 kawałków.
Układamy na blasze wyłożonej pergaminem w niewielkich odstępach.
Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce.
Następnie smarujemy ciepłym mlekiem i wkładamy do piekarnika, pieczemy ok. 20 -25 minut w 180 stopniach. Wystudzone drożdżówki polewamy lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz