Przepyszny puszysty sernik na zimno o niebanalnym smaku: biała czekolada, cukierki Michałki, krówka i orzeszki ziemne solone - raj dla podniebienia.
SKŁADNIKI
80 g masła
Masa serowa:
600 g sera twarogowego z wiaderka,
200 ml śmietany 30%,
4 łyżki cukru pudru,
4 łyżki żelatyny,
1 tabliczka białej czekolady,
10 cukierków białych Michałków
Masa z orzeszkami:
200 g kajmaku,
garść orzechów ziemnych solonych
Dodatkowo:
½ tabliczki gorzkiej czekolady,
4 łyżki śmietany 30%,
podłużne biszkopty,
kilka cukierków do dekoracji
WYKONANIE
Spód: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy
folią. Masło rozpuszczamy. Herbatniki blendujemy,
Biszkopty przekrawamy na pół,
wykładamy boki tortownicy.
Masa serowa:
Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 wrzątku.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy
na sztywno, dodajemy cukier puder, następnie twaróg i białą
czekoladę. Delikatnie wlewamy ostudzoną żelatynę, mieszamy.
Następnie dodajemy posiekane cukierki. Masę wylewamy na kajmak,
wyrównujemy. Wkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin.
Gorzką czekoladę rozpuszczamy w
kąpieli wodnej wraz ze śmietaną, mieszamy do połączenia. Lekko
ostudzoną wylewamy na masę serową. Całość ozdabiamy
posiekanymi cukierkami.
Zrobię na święta 😉
OdpowiedzUsuń