sobota, 13 kwietnia 2019

NALEŚNIKI RAFAELLO

Chyba każdy z nas lubi naleśniki od dzieciństwa, przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis, z tego ciasta wychodzą puszyste i pożywne naleśniki, z pysznym kokosowym nadzieniem.





SKŁADNIKI

Ciasto na naleśniki:
1 szkl. mleka,
¼ szkl. wody,
1 jajko,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
mąka pszenna ok. 8-10 łyżek,
2 łyżki oleju

Nadzienie:
125 g serka mascarpone,
200 ml kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki wiórek kokosowych





WYKONANIE

Ciasto: Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i wodę, roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy sól, cukier i sodę oczyszczoną oraz po łyżce mąki (mąki dodajemy tyle aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany), na końcu dodajemy olej. Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie ciasto smażymy na rozgrzanej patelni z obu stron. Naleśniki smarujemy nadzieniem.

Nadzienie: Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, a następnie mascarpone i wiórki kokosowe.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz