Chyba każdy z nas lubi naleśniki od dzieciństwa, przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis, z tego ciasta wychodzą puszyste i pożywne naleśniki, z pysznym kokosowym nadzieniem.
SKŁADNIKI
Ciasto na naleśniki:
1 szkl. mleka,
¼ szkl. wody,
1 jajko,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
szczypta soli,
mąka pszenna ok. 8-10 łyżek,
2 łyżki oleju
Nadzienie:
125 g serka mascarpone,
200 ml kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżki wiórek kokosowych
WYKONANIE
Ciasto: Do miski wbijamy jajko,
dodajemy mleko i wodę, roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy sól,
cukier i sodę oczyszczoną oraz po łyżce mąki (mąki dodajemy
tyle aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany), na końcu
dodajemy olej. Ciasto przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15
minut. Po tym czasie ciasto smażymy na rozgrzanej patelni z obu
stron. Naleśniki smarujemy nadzieniem.
Nadzienie: Kremówkę ubijamy na
sztywno, dodajemy cukier, a następnie mascarpone i wiórki kokosowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz