poniedziałek, 22 kwietnia 2019

MAZUREK Z KREMEM CZEKOLADOWYM


Mazurek to obowiązkowa pozycja  na wielkanocnym stole.





SKŁADNIKI 

Ciasto kruche:
250 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
jajko
spora szczypta soli



Krem czekoladowy:
100 g czekolady gorzkiej
50 g masła
50 g mleka

Dodatkowo:
powidła śliwkowe


WYKONANIE



Ciasto: wszystkie składniki siekamy, i zagniatamy elastyczne ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Blaszkę o wymiarach 20x 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy, spód i boki wylepiamy ciastem, nakłuwamy widelcem, ciasto przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą. Pieczemy 10 minut w 180 stopniach. Usuwamy papiery, pieczemy kolejne 10 minut. Ciasto studzimy.



Krem czekoladowy: W rondelku rozpuszczamy masło z mlekiem, dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy do połączenia składników.

Spód mazurka smarujemy powidłami, polewamy kremem. Dekorujemy i wstawiamy do lodówki, aż masa stężeje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz