Strony

poniedziałek, 29 lutego 2016

JABŁKA POD AROMATYCZNĄ KRUSZONKĄ

Doskonałe na podwieczorek z kulką lodów, u mnie malinowych. Ciekawy smak deserowi dodaje aromatyczny cukier malinowy.




 SKŁADNIKI

2 duże mało słodkie jabłka,
1 łyżeczka żurawiny,
1 płaska łyżeczka  cukru malinowego,

Kruszonka: 
 3 łyżki płatków owsianych błyskawicznych,
2 łyżki cukru cynamonowego,
3 łyżki masła,
2 łyżki mąki

Dodatkowo: 
masło do wysmarowania kokilek 



WYKONANIE
Żaroodporne kokilki smarujemy masłem. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, mieszamy z cukrem malinowym i żurawiną. Wkładamy jabłka do kokilek. Z podanych składników palcami wyrabiamy kruszonkę, posypujemy nią jabłka. Zapiekamy 20-25 min w 180 stopniach.  Podajemy z kulką lodów.

Do deseru użyłam cukru cynamonowego oraz malinowego, który nadał całemu daniu niezwykłego smaku. Produkty te możecie kupić TUTAJ.

KARKÓWKA Z PŁATKAMI POMIDORÓW

aromatyczna karkówka, doskonała na sycący obiad, możemy podawać ją z ziemniakami, kaszą lub ryżem

 



 SKŁADNIKI

60 dag karkówki,
8 pieczarek,
1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny,
½ łyżeczki bazylii ,
sól, 
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżka śmietanki 30%,
2 łyżki oleju,
¾ szkl. bulionu



WYKONANIE

Karkówkę kroimy w większą kostkę, obsypujemy przyprawą do wieprzowiny. Podsmażamy mocno na oleju z każdej strony, podlewamy bulionem, przykrywamy przykrywką, dusimy aż połowa płynu odparuje. Gdy mięso zmięknie dodajemy obrane i pokrojone w plastry pieczarki oraz płatki pomidorów. Dusimy do zmiękczenia składników, dodajemy koncentrat, śmietankę oraz mąkę rozrobioną w wodzie. Doprawiamy na koniec solą , pieprzem i bazylią, zagotowujemy.



Potrawie nadałam smaku dzięki przyprawom od SKWORCU, które możecie kupić TUTAJ.

niedziela, 28 lutego 2016

JAGODOWA KOSTKA Z MICHAŁKAMI

Miałam zapas mrożonych jagód, więc postanowiłam je wykorzystać i zimą przypomnieć sobie smak lata. Ciasto cieszy swoim wyglądem i smakuje rewelacyjnie, dzięki dodaniu moich ulubionych cukierków "Białe Michałki". Nie jest zbyt skomplikowane w przygotowaniu, więc myślę, że każdy z Was  sobie poradzi. Zapewniam, że na jednej kostce ciasta się nie skończy. Oczywiście ciasto można przygotować w sezonie, kiedy mamy świeże jagody.




SKŁADNIKI

Ciasto( forma 26x22 cm)
4 jajka,
3/4 szkl. mąki,
1/2 szkl. cukru,
1/4 szkl. zmielonych orzechów włoskich,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem jagodowy:
500 ml serka waniliowego
1/2 szkl. jagód,
2 łyżki żelatyny

Krem michałkowy:
1 szkl. śmietany 36%,
100 g serka mascarpone,
1 śmietan-fix,
6 białych michałków,
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
likier do nasączenia,
2 michałki, 2 kostki czekolady


WYKONANIE

Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem. Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę, kakao i orzechy. Przekładamy do formy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki, nasączamy likierem.

Krem jagodowy: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Serek miksujemy z jagodami, następnie dodajemy wystudzoną żelatynę. Wylewamy na ciasto, przykrywamy 2 plackiem

Krem michałkowy: cukierki rozdrabniamy blenderem. Ubijamy śmietankę, dodajemy cukier, usztywniacz i mascarpone. na końcu dodajemy cukierki, delikatnie mieszamy. Kremem smarujemy ciasto. Wierzch posypujemy czekoladą i rozdrobnionymi cukierkami.


piątek, 26 lutego 2016

SERNIK ZEBRA Z NUTELLĄ I ORZECHAMI

Za miesiąc już Wielkanoc, u mnie na Wielkanocnym stole zawsze gości chociaż jeden rodzaj sernika. Uwielbiam nutellę, w połączeniu z sernikiem smakuje wybornie. 

 


SKŁADNIKI
Spód:
200g ciasteczek orzechowych,
½ szkl. orzechów laskowych,
ok. 100 g rozpuszczonej margaryny

Masa serowa:
700 g sera twarogowego na sernik,
4 jajka,
½ szkl. cukru,
1budyń waniliowy,
150 g nutelli,
olejek waniliowy,
2 łyżki oleju,
1 łyżka śmietany 12%

Polewa:
3 łyżki nutelli,
2 łyżki mleka

Dodatkowo:
orzechy laskowe do dekoracji


WYKONANIE
Spód: Ciastka i orzechy mielimy w blenderze, dodajemy margarynę, wykładamy nimi spód tortownicy.

Masa serowa: Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy twaróg, olej i śmietanę, a na końcu budyń w proszku. Masę dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy nutellę, do drugiej olejek waniliowy.
Na masę ciasteczkową wykładamy 4 łyżki białej masy, następnie ciemnej i tak do skończenia składników. Pieczemy ok. 50- 55 min.w 180 stopniach. Wystudzony sernik polewamy polewą: nutellę przekładamy do rondelka i podgrzewamy razem z mlekiem, do połączenia składników.


czwartek, 25 lutego 2016

TARTALETKI RAFAELLO

obłędny deser w formie babeczek, z dodatkiem białej czekolady i kokosem ... pycha



SKŁADNIKI

Spód:
80 g herbatników,
3 łyżki rozpuszczonego masła
Krem:
100 ml śmietany kremówki,
½ tabliczki białej czekolady,
2 wafelki kokosowe,
1 łyżka zmielonych migdałów
Dodatkowo:
1/3 tabliczki białej czekolady,
wiórki kokosowe




WYKONANIE 
 
Spód: Herbatniki drobno mielimy, mieszamy z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masą napełniamy foremki o średnicy 10 cm, dociskając spód i boki, odstawiamy do lodówki na godzinę. Krem: Śmietankę ubijamy, dodajemy zmielone wafle, migdały i rozpuszczoną czekoladę. Tak przygotowanym nadzieniem napełniamy przygotowane wcześniej spody. 
Białą czekoladę rozpuszczamy, lekko ostudzoną wylewamy na wierzch babeczek, obsypujemy obficie kokosem. Chłodzimy 2 godziny w lodówce, aż smaki się przegryzą.


środa, 24 lutego 2016

JOGURTOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ

Aromatyczne bułeczki nadziane fetą i koperkiem, a z wierzchu posypane czarnuszką, która oprócz ciekawego smaku, ma również pozytywne działanie na nasz organizm.




SKŁADNKI

Bułeczki:
1,5 szkl. mąki pszennej,
1/2 szkl. jogurtu naturalnego,
3 łyżki oleju,
1 białko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/3 łyżeczki soli

Nadzienie:
100 g sera feta,
2 łyżki posiekanego koperku,
1 żółtko,
2 łyżki mleka,



WYKONANIE

Bułeczki: Jogurt mieszamy widelcem z olejem i białkiem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy więcej mąki, a za gęsto więcej jogurtu. Z ciasta formujemy wałeczek jak na kopytka, dzielimy na 10 części. Z każdej części formujemy kuleczkę, rozpłaszczamy  i nakładamy farsz, sklejamy. Układamy w formie wyłożonej pergaminem, smarujemy rozkłóconym żółtkiem, posypujemy czarnuszką. Pieczemy na złoty kolor w 180 stopniach ok. 16 minut.

Nadzienie: fetę kruszymy, dodajemy mleko i posiekany koperek, mieszamy.


Dzięki SKWORCU w końcu spróbowałam czarnuszki, doskonale się nadaje do wypieków różnego rodzaju bułeczek i domowego pieczywa, możecie ją kupić TUTAJ. POLECAM!!!

wtorek, 23 lutego 2016

MARMURKOWA BABKA Z JAGODAMI

pyszne, puszyste ciasto z dodatkiem jagód, rewelacyjnie smakuje do kawy lub herbaty posypane cukrem pudrem


SKŁADNIKI
 4 jajka,
1 i 1/4 szkl. mąki pszennej,
1 budyń waniliowy,
1 cukier waniliowy,
3/4 szkl. cukru pudru,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
250 g miękkiej margaryny,
1/4 szkl. mleka,
1/3 szkl. jagód,
2 łyżki kakao,
szczypta soli

Dodatkowo:
olej do wysmarowania formy,
wiórki kokosowe,
cukier puder

WYKONANIE

Blaszkę o wymiarach 11x38 cm z zaokrąglonym dnem smarujemy olejem, posypujemy bułką tartą.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli, dodajemy połowę cukru. Margarynę ucieramy z resztą cukru oraz cukrem waniliowym, dodajemy po 1 żółtku, następnie: mąkę, proszek do pieczenia, budyń, mleko. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao. W formie układamy na przemian jasne i ciemne ciasto. Każdą warstwę jasnego ciasta posypujemy jagodami. Wyrównujemy ciasto w formie, patyczkiem do szaszłyków delikatnie mieszamy ciasto, aby powstał wzorek. Pieczemy ok. 45-50 min w 170 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. 


poniedziałek, 22 lutego 2016

KAWA Z CUKREM CYNAMONOWYM

Aby mile rozpocząć dzień, warto zrobić sobie taką kawkę. Cynamon ma działanie przeciwwirusowe i antybakteryjne, a ostatnio pogoda nas nie rozpieszcza. Kiedy za oknem deszcz, taka kawa wpłynie pozytywnie na nasze samopoczucie.


 SKŁADNIKI: na 1 porcję

1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1/4 szkl. mleka,
wrzątek,
wiórki czekolady


WYKONANIE:

 Mleko podgrzewamy, ubijamy ręcznym mikserem. Kawę zalewamy gorącą wodą, dodajemy cukier cynamonowy (odrobinę zostawiamy na wierzch), mieszamy. Na wierzchu kładziemy spienione mleko, posypujemy czekoladą i cukrem cynamonowym. 


Jeśli nie wiecie, gdzie kupić cukier cynamonowy, po zakupy zapraszam TUTAJ. Sklep SKWORCU w swojej ofercie ma bardzo duży wybór przypraw, które nadadzą różnorodnych, nowych smaków naszym potrawom. Polecam!!! 

niedziela, 21 lutego 2016

POLĘDWICA Z WARZYWAMI Z RĘKAWA

Doskonały pomysł na niedzielny obiad - jest to danie, po którym nie będziemy mieli garnków do zmywania, ponieważ wszystkie składniki wkładamy do rękawa do pieczenia, następnie do piekarnika i obiad mamy gotowy. Tak przygotowana polędwica doskonale smakuje również na zimno, pokrojona w plastry na kanapki.

 


 SKŁADNIKI 
 60 dag polędwiczki wieprzowej,
5 ziemniaków,
1 mała cebula,
1 marchew,
przyprawa do ziemniaków,
2 łyżki oliwy z oliwek

Składniki marynaty:
1 ząbek czosnku,
2 łyżki musztardy,
0,5 łyżeczki soli,
0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
1/4 łyżeczki pieprzu,
1 łyżeczka majeranku
 \
 

WYKONANIE

Składniki na marynatę mieszamy ze sobą, smarujemy nią mięso. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. Następnie zamarynowaną polędwiczkę przekładamy do rękawa do pieczenia. Ziemniaki kroimy w plastry, polewamy oliwą, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Marchew kroimy w paski, a cebulę w piórka. Warzywa przekładamy do rękawa do mięsa. Całość zamykamy. Pieczemy 45- 50 min w 180 stopniach. Po upieczeniu polędwicę kroimy w plastry, polewamy wytworzonym sosem. Podajemy z warzywami.


sobota, 20 lutego 2016

DELICJA Z KAJMAKIEM I WIŚNIAMI

słodki krem, przełamany kwaskowatymi wiśniami oraz nasączonymi w kawie i alkoholu biszkoptami, a wszystko zalane galaretką wiśniową ... delicja






SKŁADNIKI 

Biszkopt: (blaszka 24x 38 cm)
5 jajek,
½ szkl. cukru,
1 szkl. mąki,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu

Krem:
1 kostka masła,
1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)

Dodatkowo:
słoik wiśni drylowanych,
biszkopty,
¾ szkl. kawy,
¼ szkl. wódki,
1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1,5 szkl. wrzątku




WYKONANIE 

Ciasto: żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy w miseczce z proszkiem i octem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie masę z żółtek, a na końcu mąkę wymieszaną z kakao. Wylewamy na blaszkę, pieczemy 20-25 min w 180 stopniach. Biszkopt studzimy, nasączamy kawą wymieszaną z alkoholem.

Krem: miękkie masło ucieramy dodając powoli kajmak.

Biszkopt smarujemy kremem, układamy wiśnie osączone z syropu, następnie układamy biszkopty nasączone w kawie i alkoholu, zalewamy tężejącą galaretką.



piątek, 19 lutego 2016

TAGLIATELLE Z TUŃCZYKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

na piątkowy obiad proponuję szybkie danie makaronowe z tuńczykiem w sosie śmietanowo-koperkowym, pychotka ... kto nie spróbuje ten nie wie


SKŁADNIKI

1 opakowanie makaronu tagliatelle,
8 suszonych pomidorów w oleju (ok. 70 g),
2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju,
¾ szkl. śmietany 18%,
sól, pieprz,
3-4 łyżki posiekanego koperku


WYKONANIE

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Tuńczyka osączamy z oleju, podgrzewamy na patelni, dodajemy pokrojone na kawałki pomidory, zalewamy śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, podgrzewamy ok. 3-5 minut, na końcu dodajemy koperek. Dodajemy do sosu makaron i mieszamy.
 

czwartek, 18 lutego 2016

A'LA SERNICZKI KOKOSOWE

mini babeczki, które smakują jak sernik, ale są ... bez sera

 

SKŁADNIKI

400 ml śmietany 18%
2 jajka
1 budyń śmietankowy
½ szkl. wiórek kokosowych
3 łyżki cukru




WYKONANIE

Metalowe foremki (2 sztuki o średnicy 14 cm) smarujemy olejem, posypujemy wiórkami kokosowymi.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy śmietanę, wiórki i budyń waniliowy. Przekładamy do foremek. Pieczemy ok. 35 min. w 180 stopniach. Z foremek wyjmujemy po całkowitym wystudzeniu.

 

środa, 17 lutego 2016

GULASZ Z ZIEMNIAKÓW, KIEŁBASY I KISZONEJ KAPUSTY

często przygotowuję dania jednogarnkowe, gdyż szybko się je robi, można przygotować dzień wcześniej a później tylko sobie odgrzać, idealne danie dla osób pracujących, które nie mają czasu stać przy garnkach, a chcą zjeść ciepły i pożywny posiłek



SKŁADNIKI
4 kiełbaski śląski,
8 ziemniaków,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
1 czerwona papryka,
15 dag kiszonej kapusty,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz, odrobina cukru,
ziele angielskie, liść laurowy,
3 łyżki oleju


WYKONANIE
Kiełbasę kroimy w półplasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w paski. Cebulę kroimy w piórka. Cebulę podsmażamy na złoto na oleju, dodajemy paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy ziemniaki, ziele angielskie i liść laurowy, gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dokładamy paprykę, kiszoną kapustę drobno pokrojoną oraz kiełbasę- całość dusimy aż składniki zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i majerankiem.

wtorek, 16 lutego 2016

CRUMBLE KOKOSOWE Z JABŁKAMI

szybki deser, który smakuje jak szarlotka, a jest o wiele łatwiejszy i szybszy w przygotowaniu


SKŁADNIKI

2 jabłka,
1 płaska łyżka kisielu malinowego

Kruszonka:
3 łyżki masła,
3  łyżki mąki,
1 łyżka wiórek kokosowych,
3 łyżki cukru

Dodatkowo:
masło do wysmarowania foremek,
wiórki kokosowe



WYKONANIE

Foremki żaroodporne smarujemy masłem, obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Jabłka obieramy, usuwamy pestki, kroimy w kostkę, mieszamy z kisielem (można dodatkowo dosłodzić cukrem). Układamy jabłka do wysokości 3/4 foremek.
Składniki na kruszonkę zagniatamy ze sobą. 
Gotową kruszoną posypujemy jabłka.
Kokilki z jabłkami i kruszonką wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  i zapiekamy 20-25 min. 
Podajemy na ciepło.

 

niedziela, 14 lutego 2016

SAŁATKA Z KURCZAKIEM, FETĄ I POMARAŃCZĄ

lekka sałatka z kurczakiem, warzywami, przełamana orzeźwiającą pomarańczą


 SKŁADNIKI

1 pierś z kurczaka,
1 główka sałaty rzymskiej,
1/2 puszki kukurydzy,
1 pomidor,
1 mała zielona papryka,
1/2 czerwonej cebuli,
1/2 pomarańczy,
200 g sera typu feta,
1 łyżka przyprawy do kurczaka,
2 łyżki oliwy z oliwek

Sos:
1/2 szkl. jogurtu naturalnego,
1 łyżka majonezu,
sól, pieprz
papryka słodka w proszku,
1 ząbek czosnku





WYKONANIE 

1. Pierś  z kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawą do kurczaka, mieszamy, dodajemy oliwę, odstawiamy na 15 min do lodówki. Następnie smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
2. Sałatę myjemy, suszymy, rwiemy na kawałki. Pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy na cząstki. Pomarańczę obieramy ze skórki, kroimy na małe kawałki. Z papryki usuwamy nasiona, kroimy w paseczki. Cebulę i ser kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy.
3. Do jogurtu dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy.
4. W misce mieszamy ze sobą sałatę, ostudzonego kurczaka, cebulę, paprykę, pomarańczę, pomidora oraz ser, polewamy sosem, mieszamy ze sobą. Podajemy z chlebem lub grzankami.


WALENTYNKOWE MUFFINKI

szybkie i łatwe w przygotowaniu muffinki dla naszej Walentynki



SKŁADNIKI

Muffiny:
1 szkl. mąki,
1/2 szkl. maślanki
1/3 szkl. cukru,
1/4 szkl. oleju,
1 jajko,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao

Krem:
 100 g masła,
150 g masy krówkowej,
2 łyżki wódki


WYKONANIE 

Muffinki: W 1 misce mieszamy widelcem jajko, maślankę i olej. W 2 misce łączymy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia. Suche składniki dodajemy do mokrych, mieszamy ze sobą. Przekładamy do papilotek na muffinki lub silikonowych foremek, pieczemy ok 17 minut w 180 stopniach.
Krem: miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy po 1 łyżce masy krówkowej a na końcu alkohol.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy nim wystudzone muffinki.


sobota, 13 lutego 2016

OMLET CESARSKI

sycący omlet doskonały na leniwe niedzielne śniadanie


 SKŁADNIKI

2 jajka,
2 łyżki mąki,
2 łyżki mleka,
2 łyżeczki cukru

2 łyżki masła

Dodatkowo:
1/2 banana, 1/2 brzoskwini, 2 łyżki jagód,
100 g serka waniliowego,
cukier puder 

WYKONANIE 

 
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem na kogel-mogel, dodajemy mąkę i mleko - mieszamy, całość dodajemy do białek i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy masło na patelni, gdy patelnia jest mocno rozgrzana wlewamy nasze ciasto, wyrównujemy powierzchnię. Smażymy z obu stron na złoto. Brzoskwinie kroimy w kostkę, banana w plastry. Omlet smarujemy serkiem, posypujemy owocami, składamy na pół i posypujemy cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!
 Inspiracja: przepis Ewy Wachowicz

piątek, 12 lutego 2016

DROŻDŻOWE MUFFINKI

puszyste drożdżówki przekładane dżemem kakaowo-śliwkowym, doskonałe z kubkiem ciepłego mleka


SKŁADNIKI

Ciasto:
25 g drożdży,
125 ml ciepłego mleka,
3 łyżki cukru,
szczypta soli,
ok. 250 g mąki,
1 żółtko,
100 g rozpuszczonej margaryny

Dodatkowo: 
słoiczek dżemu czekośliwka (powidła ze śliwek z kakao),
lukier




WYKONANIE

Mleko podgrzewamy. Drożdże kruszymy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem (uwaga: nie może być zbyt gorące), dodajemy cukier, szczyptę soli oraz 1 łyżkę mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce.
Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Do drożdży dodajemy resztę mąki, żółtko oraz margarynę. Wyrabiamy ciasto, robimy kulkę, zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 min.
Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, smarujemy dżemem, zawijamy jak roladę i tniemy w 4 cm paski. Tak przygotowane ślimaczki układamy w foremkach na muffinki uprzednio wysmarowanych masłem lub olejem. Pieczemy 18-20 min w 180 stopniach.
Po wystudzeniu smarujemy lukrem. 
Z podanej porcji wyszło mi 14 sztuk.