Strony

niedziela, 28 lutego 2016

JAGODOWA KOSTKA Z MICHAŁKAMI

Miałam zapas mrożonych jagód, więc postanowiłam je wykorzystać i zimą przypomnieć sobie smak lata. Ciasto cieszy swoim wyglądem i smakuje rewelacyjnie, dzięki dodaniu moich ulubionych cukierków "Białe Michałki". Nie jest zbyt skomplikowane w przygotowaniu, więc myślę, że każdy z Was  sobie poradzi. Zapewniam, że na jednej kostce ciasta się nie skończy. Oczywiście ciasto można przygotować w sezonie, kiedy mamy świeże jagody.




SKŁADNIKI

Ciasto( forma 26x22 cm)
4 jajka,
3/4 szkl. mąki,
1/2 szkl. cukru,
1/4 szkl. zmielonych orzechów włoskich,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem jagodowy:
500 ml serka waniliowego
1/2 szkl. jagód,
2 łyżki żelatyny

Krem michałkowy:
1 szkl. śmietany 36%,
100 g serka mascarpone,
1 śmietan-fix,
6 białych michałków,
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
likier do nasączenia,
2 michałki, 2 kostki czekolady


WYKONANIE

Biszkopt: żółtka oddzielamy od białek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem. Ubijamy pianę z białek, dodajemy cukier, następnie mieszankę z żółtek, na końcu mąkę, kakao i orzechy. Przekładamy do formy wysmarowanej olejem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 20-25 min. w rozgrzanym piekarniku w temp. 170 stopni. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki, nasączamy likierem.

Krem jagodowy: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Serek miksujemy z jagodami, następnie dodajemy wystudzoną żelatynę. Wylewamy na ciasto, przykrywamy 2 plackiem

Krem michałkowy: cukierki rozdrabniamy blenderem. Ubijamy śmietankę, dodajemy cukier, usztywniacz i mascarpone. na końcu dodajemy cukierki, delikatnie mieszamy. Kremem smarujemy ciasto. Wierzch posypujemy czekoladą i rozdrobnionymi cukierkami.


16 komentarzy:

  1. I ja uwielbiam białe Michałki :) Ciasto wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto jak marzenie ,wspaniale się prezentuje .
    Super przepis )

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne ciasto, Aniu masz znakomite pomysły

    OdpowiedzUsuń
  4. ile cukru dajemy do kremu Michałkowego ?cudnie wyglada

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dałam 2 łyżki , ale wszystko zależy od smaku, jedni wolą bardziej słodkie desery inni mniej

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakiego likieru Pani uzyla?

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeszcze jedno pytanie. Jesli nie likier to czym moge to ciasto nasaczyc?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. np. wystudzoną herbatą

      Usuń
    2. Dziekuje :) Bede je robila na 14 go w nasza rocznice :). Pozdrawiam.

      Usuń
  8. Wspaniałe ciasto Aniu musze wypróbować bo z takim przepisem NIGDY się nie spotkałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuje mój własny pomysł, czekam na opinie i fotke z wykonania, pozdrawiam

      Usuń