słodki krem, przełamany kwaskowatymi wiśniami oraz nasączonymi w kawie i alkoholu biszkoptami, a wszystko zalane galaretką wiśniową ... delicja
SKŁADNIKI
Biszkopt: (blaszka 24x 38 cm)
5 jajek,
½ szkl. cukru,
1 szkl. mąki,
1 łyżka kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu
Krem:
1 kostka masła,
1 puszka masy kajmakowej (krówkowej)
Dodatkowo:
słoik wiśni drylowanych,
biszkopty,
¾ szkl. kawy,
¼ szkl. wódki,
1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w
1,5 szkl. wrzątku
WYKONANIE
Ciasto: żółtka oddzielamy od białek.
Żółtka mieszamy w miseczce z proszkiem i octem. Białka ubijamy na
sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie masę z żółtek, a na
końcu mąkę wymieszaną z kakao. Wylewamy na blaszkę, pieczemy
20-25 min w 180 stopniach. Biszkopt studzimy, nasączamy kawą
wymieszaną z alkoholem.
Krem: miękkie masło ucieramy dodając
powoli kajmak.
Biszkopt smarujemy kremem, układamy
wiśnie osączone z syropu, następnie układamy biszkopty nasączone
w kawie i alkoholu, zalewamy tężejącą galaretką.
Pyszności ,pięknie się prezentuje .Nic tu dodać ani też ująć .
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto )
dzięki, było pyszne
Usuń