często przygotowuję dania jednogarnkowe, gdyż szybko się je robi, można przygotować dzień wcześniej a później tylko sobie odgrzać, idealne danie dla osób pracujących, które nie mają czasu stać przy garnkach, a chcą zjeść ciepły i pożywny posiłek
SKŁADNIKI
4 kiełbaski śląski,
8 ziemniaków,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
1 czerwona papryka,
15 dag kiszonej kapusty,
2 łyżeczki słodkiej papryki,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
sól, pieprz, odrobina cukru,
ziele angielskie, liść laurowy,
3 łyżki oleju
WYKONANIE
Kiełbasę kroimy w półplasterki.
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w paski. Cebulę
kroimy w piórka. Cebulę podsmażamy na złoto na oleju, dodajemy
paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy,
dodajemy koncentrat pomidorowy. Dodajemy ziemniaki, ziele angielskie
i liść laurowy, gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dokładamy
paprykę, kiszoną kapustę drobno pokrojoną oraz kiełbasę- całość
dusimy aż składniki zmiękną. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną
cukru i majerankiem.
W podanych składnikach podano że 2 łyżeczki słodkiej kapusty chyba wkradła się pomyłka i miała być 2 łyżeczki czerwonej papryki
OdpowiedzUsuńdziękuję za czujność, miała być papryka słodka ;)
Usuń