Drożdżówki z kakao przypominają mi smak dzieciństwa, podane z ciepłym mlekiem, smakują doskonale na rozpoczęcie lub zakończenie dnia. Kakao wymieszałam z karobem, ale można użyć samego kakao.
SKŁADNIKI
Ciasto:
150 ml ciepłego mleka,
50 g roztopionego masła,
20 g świeżych drożdży,
2 łyżki cukru,
2 jajka,
ok. 2 szkl. mąki pszennej
Nadzienie:
50 g rozpuszczonego masła,
1 łyżka cukru,
1 łyżka kakao,
1 łyżka karobu
Dodatkowo na kruszonkę:
2 łyżki mąki,
2 łyżki masła,
2 łyżki cukru
WYKONANIE
Ciasto: Do miski kruszymy drożdże, dodajemy
cukier, rozpuszczamy w ciepłym mleku, dodajemy 4 łyżki mąki i
mieszamy drewnianą łyżką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na
20 minut w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę
mąki, rozkłócone jajka, wystudzone masło, wyrabiamy dokładnie, w
razie potrzeby podsypując mąką. Przykrywamy ściereczką,
odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na
prostokąt, smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy cukrem
wymieszanym z kakao i karobem. Zwijamy w ciasną roladę wzdłuż
dłuższego boku. Roladę tniemy na kawałki o szerokości ok. 2 cm,
układamy na blasze zachowując małe odstępy. Składniki na kruszonkę mieszamy, posypujemy roladki.
Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz