Przepyszne połączenie smaków: słodki kajmak, banan, herbatniki i bita śmietana.
SKŁADNIKI
Biszkopt: blaszka 20x26 cm
3 jajka,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mąki pszennej + 1 łyżka
mąki ziemniaczanej,
1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia
Krem śmietanowy:
200 ml śmietany kremówki,
150 g serka typu Danio,
2 łyżeczki żelatyny,
¼ szkl. wrzątku
Krem toffi:
150 ml śmietany kremówki,
3 łyżki kajmaku,
1 łyżeczka żelatyny,
odrobina wrzątku
Dodatkowo:
2-3 banany,
sok z cytryny,
kakaowe herbatniki,
masa krówkowa,
wiórki czekoladowe
WYKONANIE
Ciasto: Ubijamy białka na sztywną
pianę, dodajemy cukier, żółtka, następnie obie mąki wymieszane z proszkiem
do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach ok. 15 minut.
Krem śmietanowy: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku,
studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy serek a następnie
żelatynę.
Krem toffi: Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku.
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy krówkę, a następnie
żelatynę.
Przełożenie ciasta: Biszkopt
smarujemy kajmakiem, układamy pokrojonego w plastry banana,
skrapiamy sokiem z cytryny, smarujemy kremem śmietanowym, układamy
warstwę biszkoptów, które można lekko nasączyć, smarujemy
kremem tofii, posypujemy wiórkami z czekolady. Wstawiamy do lodówki,
aby masy stężały.
A co z żółtkami?
OdpowiedzUsuńdodajemy po ubiciu białek z cukrem
Usuń