Lekkie ciasto przypominające swoim smakiem popularne ciastka delicje, ponieważ jest lekkie jak chmurka, rozpływa się w ustach i ma w sobie warstwę wiśniową z galaretką. Ciasto w wykonaniu mojej mamy, które bardzo polecam !!!
SKŁADNIKI
Biszkopt:
6 jajek,
1 szkl. mąki pszennej,
¾ szkl. cukru,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa wiśniowa:
1 słoik wiśni drylowanych (300 ml),
1 galaretka wiśniowa
Krem śmietankowy:
300 ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
100 g serka waniliowego,
2 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
rozpuszczona czekolada lub polewa
Biszkopt: Blaszkę o wym 24x38 cm wykładamy
pergaminem. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na
sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka a na końcu
mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Przelewamy do
formy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni ok. 30 min. Po
upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy na 2 placki.
Masa wiśniowa:Wiśnie z sokiem zagotowujemy. W
gorącym rozpuszczamy galaretkę.
Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy serek, cukier a na końcu lekko przestudzoną żelatynę.
Na biszkopt wykładamy tężejącą
masę wiśniową, przykrywamy drugim biszkoptem, smarujemy masą
śmietankową, ozdabiamy polewą.
To ciasto to świetna inspiracja :) Dziękuję ;)
OdpowiedzUsuń