Serowo-truskawkowa masa zamknięta w budyniowym biszkopcie, z warstwą bitej śmietany i prażonym kokosem, to propozycja na letnie ciasto z truskawkami.
SKŁADNIKI
Ciasto: Blaszka: 20x26
1 budyń waniliowy,
2 łyżki mąki pszennej,
1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia,
3 jajka,
3 płaskie łyżki cukru
Krem truskawkowy:
350 g serka naturalnego z wiaderka,
200 g truskawek,
5 płaskich łyżeczek żelatyny,
3 łyżki cukru pudru,
Kilka truskawek przekrojonych na pół
Krem śmietanowy:
200 g śmietany 36%,
1 łyżka cukru pudru
Prażony kokos:
2 łyżki wiórek kokosowych,
1 łyżka masła
Dodatkowo:
dżem z czarnej porzeczki
Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka
ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka. Dodajemy
resztę suchych składników, delikatnie mieszamy. Przekładamy do
formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20 minut w
temp. 180 stopni.
Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na 2
placki. Pierwszy biszkopt smarujemy dżemem, np. z czarnej porzeczki.
Krem truskawkowy: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl.
wrzątku. Truskawki blendujemy z cukrem, dodajemy serek, miksujemy,
powoli wlewamy żelatynę. Mieszamy. Lekko tężejącą masę
wylewamy na biszkopt posmarowany dżemem, wciskamy truskawki,
przykrywamy drugim biszkoptem.
Krem śmietanowy: Ubijamy śmietanę mikserem, dodajemy
cukier, mieszamy. Rozsmarowujemy na biszkopcie.
Prażony kokos: Na patelni rozpuszczamy masło,
dodajemy wiórki kokosowe. Lekko prażymy, wystudzonymi posypujemy
bitą śmietanę.
Pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuń