niedziela, 23 października 2016

KORZENNE CIASTO DYNIOWO- MARCHEWKOWE

 puszyste, wilgotne i mięciutkie, doskonałe nie tylko na halloween



1 ½ szkl. mąki,
½ szkl. cukru,
1 szkl. pure z dyni,
½ szkl. oleju,
3 jajka,
1 marchew,
1 cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka przyprawy korzennej,
½ łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka kakao,
szczypta soli

Polewa:
¼ kostki masła,
2 łyżki cukru,
2 łyżki mleka,
2 łyżki śmietany 18%,
3 łyżki kakao


Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tortownicę o śr. 24 cm smarujemy olejem, oprószamy wiórkami koksowymi lub bułką tartą. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy pure z dyni, olej, a następnie suche składniki. Na końcu dodajemy marchew, delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy, pieczemy 35-40 min w 180 stopniach.

Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników. Lekko ostudzoną polewą polewamy ciasto.

1 komentarz:

  1. Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń