puszyste, wilgotne i mięciutkie, doskonałe nie tylko na halloween
1 ½ szkl. mąki,
½ szkl. cukru,
1 szkl. pure z dyni,
½ szkl. oleju,
3 jajka,
1 marchew,
1 cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka przyprawy korzennej,
½ łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka kakao,
szczypta soli
Polewa:
¼ kostki masła,
2 łyżki cukru,
2 łyżki mleka,
2 łyżki śmietany 18%,
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o
grubych oczkach. Tortownicę o śr. 24 cm smarujemy olejem, oprószamy
wiórkami koksowymi lub bułką tartą. Jajka ubijamy z cukrem,
dodajemy pure z dyni, olej, a następnie suche składniki. Na końcu
dodajemy marchew, delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy, pieczemy
35-40 min w 180 stopniach.
Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i
cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy
do połączenia składników. Lekko ostudzoną polewą polewamy
ciasto.
Idealne ciasto na niedzielne spotkanie z rodziną. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń