Obłędnie czekoladowe ciasto, które trochę w smaku przypomina murzynka. Buraczków w środku nie czuć, ani nie widać. Proponuję zrobić podwójną porcję, gdyż szybko znika z talerzy.
SKŁADNIKI
Ciasto:
1 szkl. mąki pszennej (o poj. 250 ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
¾ szkl. cukru,
200 g buraczków startych na tarce o
grubych oczkach,
3 jajka,
150 ml oleju,
100 g gorzkiej czekolady,
¼ szkl. ciemnego kakao
Polewa:
3 łyżki margaryny,
3 łyżki mleka,
3 łyżki cukru,
3 łyżki kakao,
1 łyżka śmietany 18%
Dekoracja:
WYKONANIE
Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę,
kakao i proszek do pieczenia. Czekoladę siekamy nożem. Jajka
ubijamy z cukrem w oddzielnej misce, dodajemy olej, mieszamy.
Następnie dodajemy sypką mieszankę, delikatnie miksujemy. Na końcu
dodajemy posiekaną czekoladę i buraczki, mieszamy łyżką. Gotową
masę przekładamy do formy o wym. 25X21 cm wyłożonej pergaminem,
pieczemy ok. 45-50 min w 175 stopniach, do suchego patyczka. Wystudzone
ciasto polewamy polewą.
Polewa: w garnuszku podgrzewamy
margarynę z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao (nie zagotowujemy),
mieszamy dokładnie aby nie było grudek, wyłączamy gaz. Dodajemy
śmietanę, mieszamy. Gdyby polewa była za rzadka dodajemy więcej
kakao.
Ciasto czekoladowe z dodatkiem buraczka:)PYSZNOŚCI!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńCiasta z dodatkiem buraków bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie!
OdpowiedzUsuńBuraki surowe ?
OdpowiedzUsuńTak, surowe
UsuńZ tym miksowaniem po dodanou mąki to wielka bzdura. Placek mie eyszadl i ciasto pływa w oleju....
OdpowiedzUsuń