Strony

sobota, 29 października 2016

MUFFINKI DUSZKI

 Dyniowe muffinki idealne na nadchodzące halloween




SKŁADNIKI
Muffinki:
1 szkl. mąki,
¾ szkl. puree dyniowego,
2/3 szkl. cukru,
½ szkl. oleju,
2 jajka,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
½ łyżeczki sody,
1 łyżeczka cukru waniliowego

Krem:
100 g masła,
100 g śmietanki 36%,
3 łyżki cukru pudru,
4 łyżki masła orzechowego

Dodatkowo:


WYKONANIE
Muffinki: jajka mieszamy z olejem i puree dyniowym. W drugiej misce łączymy suche składniki. Suche składniki łączymy z mokrymi. Przekładamy do foremek na muffiny, pieczemy 20 min w 180 stopniach.

Krem:
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywną pianę. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy masło orzechowe, a na końcu kremówkę, mieszamy, przekładamy do szprycy. Kremem dekorujemy muffinki, na wierzchu układamy cukrowe duszki.


poniedziałek, 24 października 2016

CZEKOLADOWE CIASTO Z BURACZKAMI

Obłędnie czekoladowe ciasto, które trochę w smaku przypomina murzynka. Buraczków w środku nie czuć, ani nie widać. Proponuję zrobić podwójną porcję, gdyż szybko znika z talerzy.

 


SKŁADNIKI
Ciasto:
1 szkl. mąki pszennej (o poj. 250 ml)
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
¾ szkl. cukru,
200 g buraczków startych na tarce o grubych oczkach,
3 jajka,
150 ml oleju,
100 g gorzkiej czekolady,
¼ szkl. ciemnego kakao



Polewa:
3 łyżki margaryny,
3 łyżki mleka,
3 łyżki cukru,
3 łyżki kakao,
1 łyżka śmietany 18%


Dekoracja: 


WYKONANIE
Ciasto: Do miski przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Czekoladę siekamy nożem. Jajka ubijamy z cukrem w oddzielnej misce, dodajemy olej, mieszamy. Następnie dodajemy sypką mieszankę, delikatnie miksujemy. Na końcu dodajemy posiekaną czekoladę i buraczki, mieszamy łyżką. Gotową masę przekładamy do formy o wym. 25X21 cm wyłożonej pergaminem, pieczemy ok. 45-50 min w 175 stopniach, do suchego patyczka. Wystudzone ciasto polewamy polewą.

Polewa: w garnuszku podgrzewamy margarynę z cukrem i mlekiem, dodajemy kakao (nie zagotowujemy), mieszamy dokładnie aby nie było grudek, wyłączamy gaz. Dodajemy śmietanę, mieszamy. Gdyby polewa była za rzadka dodajemy więcej kakao.



niedziela, 23 października 2016

KORZENNE CIASTO DYNIOWO- MARCHEWKOWE

 puszyste, wilgotne i mięciutkie, doskonałe nie tylko na halloween



1 ½ szkl. mąki,
½ szkl. cukru,
1 szkl. pure z dyni,
½ szkl. oleju,
3 jajka,
1 marchew,
1 cukier waniliowy,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka przyprawy korzennej,
½ łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka kakao,
szczypta soli

Polewa:
¼ kostki masła,
2 łyżki cukru,
2 łyżki mleka,
2 łyżki śmietany 18%,
3 łyżki kakao


Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tortownicę o śr. 24 cm smarujemy olejem, oprószamy wiórkami koksowymi lub bułką tartą. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy pure z dyni, olej, a następnie suche składniki. Na końcu dodajemy marchew, delikatnie mieszamy. Przelewamy do formy, pieczemy 35-40 min w 180 stopniach.

Polewa: masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, wyłączamy gaz, dodajemy kakao i śmietanę, szybko mieszamy do połączenia składników. Lekko ostudzoną polewą polewamy ciasto.

sobota, 22 października 2016

SYCĄCY KOCIOŁEK

pikantne i rozgrzewające danie, z serii szybkich i tanich dań



SKŁADNIKI

5 ziemniaków,
4 kawałki kiełbasy,
1 cebula,
2 marchewki,
8 pieczarek,
1 czerwona i zielona papryka,
1 l bulionu,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
3 ziela angielskie, 2 liście laurowe,
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, pieprz ziołowy, majeranek
1 łyżka mąki pszennej

WYKONANIE

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewki kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w kostkę. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki. Kiełbasę kroimy w kostkę. Ziemniaki przekładamy do garnka. Cebulę podsmażamy z kiełbasą, następnie podsmażamy paprykę i pieczarki. Ziemniaki zalewamy bulionem, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, dodajemy paprykę, pieczarki i kiełbasę, gotujemy do miękkości warzyw.Pod koniec dodajemy koncentrat, w 1/4 szkl. zimnej wody rozrabiamy mąkę, dodajemy do potrawy, przyprawiamy i zagotowujemy. Podajemy z chlebem.

czwartek, 20 października 2016

PIERNIKOWO-MARCHEWKOWE MUFFINKI

Wilgotne muffinki z marchewkami oraz dodatkiem przyprawy do piernika, do popołudniowej kawy, wypróbujcie przepis i możecie zaserwować nawet na świątecznym stole zamiast piernika.




SKŁADNIKI 

na 15 muffinek:
Suche składniki:
1 ½ szkl. mąki,
1/3 szkl. cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika,
1 łyżka kakao

Mokre składniki:
125 g jogurtu naturalnego,
75 g oleju,
1 jajko

Dodatkowo:
2 łyżki posiekanych orzechów,
1 łyżka rodzynek,
3 kostki białej czekolady,
3 kostki gorzkiej czekolady,
2 marchewki

WYKONANIE

Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czekolady drobno kroimy. Mokre składniki łączymy w 1 misce, dodajemy suche składniki, a na końcu czekoladę, orzechy, rodzynki i marchew. Mieszamy łyżką. Napełniamy papilotki. Pieczemy 20 min w 180 stopniach.

środa, 19 października 2016

GOFRY MARCHEWKOWE

Chrupiące gofry z dodatkiem marchewki, idealne na przekąskę dla dzieci i nie tylko,  z pewnością posmakują każdemu łasuchowi.

 





SKŁADNIKI
2 jajka,
4 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka cukru cynamonowego,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki mleka,
1 łyżka oleju,
1 średnia marchewka


WYKONANIE

Białka ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka a następnie mąkę, proszek do pieczenia, marchewkę startą na tarce o drobnych oczkach, olej oraz mleko. Masę nakładamy do rozgrzanej gofrownicy, pieczemy w zależności od mocy gofrownic. Podajemy z cukrem pudrem.


poniedziałek, 17 października 2016

KREM Z PORA Z GRZANKAMI I CZARNUSZKĄ

Pyszna i rozgrzewająca zupa krem z pora, z dodatkiem serka topionego oraz grzanek, posypana czarnuszką. Idealna zupa na chłodne jesienne dni.





SKŁADNIKI
1 duży ziemniak,
1 por,
2 szkl. bulionu,
1 ząbek czosnku,
sól,
pieprz,
majeranek,
1 łyżka masła,
1 liść laurowy,
3 ziela angielskie,
50 g serka topionego śmietankowego

Grzanki:
3 łyżki masła,
3 kromki chleba,
czosnek granulowany

Dodatkowo:

WYKONANIE

Pora kroimy w plastry. Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pora, gdy się podsmaży dodajemy ziemniaka, zalewamy bulionem, dodajemy liśc laurowy i ziele, gotujemy do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, serek topiony, doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Wyjmujemy liść laurowy i ziele, zupę blendujemy.

Grzanki: chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy chleb, doprawiamy do smaku. Smażymy aż grzanki będą chrupiące.

Zupę podajemy z grzankami oraz posypaną czarnuszką.

wtorek, 11 października 2016

JAGLANKA Z MALINAMI

pomysł na pyszne śniadanie lub zdrowy deser

 




SKŁADNIKI
1 torebka kaszy jaglanej,
mleko,
3 łyżki wiórek kokosowych,
cukier do smaku



WYKONANIE

Kaszę płuczemy, zalewamy mlekiem, słodzimy do smaku, gotujemy do miękkości, osączamy z nadmiaru mleka. Kaszę mieszamy z wiórkami kokosowymi, dosładzamy cukrem do smaku. Na dnie pucharków układamy pokruszone ciasteczka, wykładamy warstwę kaszy, maliny, kładziemy resztę kaszy, posypujemy wiórkami i malinami.


niedziela, 9 października 2016

SERNIK ŁACIATEK

W planach miał być sernik na murzynku, a wyszedł murzynek na serniku ;) Lekkie ciasto murzynkowe wypłynęło nad masę serową i tak oto powstało to ciasto. 

 










SKŁADNIKI
Murzynek: forma o wymiarach 21x26 cm
½ kostki masła,
½ szkl. cukru,
6 łyżek mleka,
2 łyżki kakao,
¾ szkl. mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2 jajka


Masa serowa:
500 g twarogu,
3 jajka,
½ szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
¼ szkl. oleju,
150 g serka waniliowego,
olejek waniliowy
Dodatkowo:
 czekolada gorzka,
2 łyżki śmietanki 30%,



WYKONANIE
Murzynek: 
Masło rozpuszczamy razem z cukrem, mlekiem i kakao. Odstawiamy do wystygnięcia. Wystudzoną masę przelewamy do miski, dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia a na końcu pianę ubitą z białek. Tak przygotowaną masę wykładamy na brytfankę wyłożoną pergaminem. 
 
Masa serowa:
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy zmielony twaróg, serek, budyń, olej i aromat. Tak przygotowaną masę delikatnie wykładamy na ciasto murzynkowe. Pieczemy 50 min.w 180 stopniach. 
Nad kąpielą wodną rozpuszczamy czekoladę wraz ze śmietanką. Po wystudzeniu polewamy ciasto, posypujemy perełkami.



Masa serowa poszła na dół, ponieważ ciasto było lżejsze, jeśli dodamy więcej mąki powinno zostać na dole, a masa serowa u góry.

sobota, 8 października 2016

SAŁATKA JARZYNOWA

 Sałatkę jarzynową każdy zna, ale w każdym domu robi się troszkę inaczej, u mnie zawsze dodaje się kawałek jabłka oraz ogórki w zalewie curry, które dodają całego "smaczku"

 




SKŁADNIKI

5 ziemniaków

3 marchewki

1 pietruszka
ka
kawałek selera

5 jajek

1 małe jabłko

5 ogórków kiszonych

3 ogórki curry

1 cebula

majonez kielecki

sól, pieprz 

WYKONANIE
Ziemniaki, marchew, selera i pietruszkę gotujemy pod przykryciem do miękkości, studzimy, obieramy ze skórki. Jajka gotujemy na twardo. Warzywa, jajka, ogórki i jabłko kroimy w kostkę (jabłko przed pokrojeniem obieramy ze skórki). Pokrojone składniki mieszamy z groszkiem i majonezem, przyprawiamy solą i pieprzem. 


czwartek, 6 października 2016

KAKAOWE MUFFINKI Z CUKINIĄ

Muffinki te są wilgotne, z kawałkami czekolady, a całość wieńczą posiekane orzechy. Z kubkiem gorącej kawy bądź herbaty smakują rewelacyjnie, więc na jednej muffince się nie skończy.









SKŁADNIKI
1 szkl. cukinii startej na dużych oczkach,
2 szkl. mąki,
¾ szkl. cukru,
2 jajka,
1/3 szkl. oleju,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
2 łyżki kakao,
½ łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
½ szkl. posiekanych orzechów włoskich,
½ tabliczki gorzkiej czekolady
polewa czekoladowa

WYKONANIE

Mąkę mieszamy z kakao, cynamonem, proszkiem do pieczenia oraz cukrem. W 2 misce łączymy jajka z jogurtem oraz olejem, roztrzepujemy dodajemy suche składniki oraz cukinię, mieszamy łyżką, dodajemy posiekaną czekoladę. Gotową masę przekładamy do foremek na muffiny, posypujemy orzechami. Pieczemy ok. 20 -25 min w temp. 180 stopni.


Dodatkowo możemy polać wierzch polewą czekoladową.

środa, 5 października 2016

SAŁATKA NICEJSKA

sałatka nicejska po mojemu, zdrowa i kolorowa

 

 


SKŁADNIKI
6 liści sałaty,
1 puszka tuńczyka w kawałkach,
1 pomidor,
1 ogórek,
kawałek zielonej papryki,
2 jajka ugotowane na twardo,
świeże listki bazylii

Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki octu jabłkowego,
sól, pieprz

WYKONANIE
Sałatę rwiemy na kawałki. Pomidora i jajka kroimy w cząstki, ogórka w kostkę. Paprykę kroimy w cienkie paski. Składniki na sos mieszamy ze sobą. Na półmisku układamy sałatę, warzywa oraz jajka. Na wierzchu układamy kawałki tuńczyka. Polewamy sosem, posypujemy bazylią.

wtorek, 4 października 2016

BABKA Z COLĄ I KOKOSEM

 pyszna, puszysta babka dzięki dodaniu coca coli, do popołudniowej kawy idealna




SKŁADNIKI

Składniki mokre:
200 g masła
¾ szkl. Coca coli
½ szkl. mleka
2 jajka

Składniki suche:
250 g mąki pszennej
250 g cukru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
szczypta soli
3 łyżki wiórek kokosowych

Polewa:
3 łyżki margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki śmietany

Dodatkowo:
wiórki kokosowe
masło do wysmarowania formy
bułka tarta


WYKONANIE
Tortownicę o średnicy 22 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy trzepaczką, dodajemy resztę mokrych składników. W drugiej misce łączymy suche składniki, dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką. Gdyby ciasto było zbyt gęste dodajemy więcej coli. Pieczemy ok. 50 min.w 180 stopniach
Po wystudzeniu polewamy polewą: rozpuszczamy margarynę z cukrem, dodajemy kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zdejmujemy z gazu, dodajemy śmietanę i mieszamy. Polewamy wystudzone ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.


niedziela, 2 października 2016

OCZY CARYCY

efektowne ciasto, które zachwyci każdego



 

SKŁADNIKI
Ciasto białe:
6 białek, 
1/2 szkl. cukru, 
1 szkl. mąki ziemniaczanej,
 1 łyżka octu, 
4 łyżki oleju
Ciasto ciemne:
5 żółtek, 
2 jajka, 
6 łyżek cukru, 
5 łyżek mąki pszennej, 
1 łyżka proszku do pieczenia, 
4 łyżki oleju, 
2 łyżki kakao, 
olejek arakowy
Krem czekoladowy:
0,5 l śmietany kremówki,
1 czekolada mleczna,
1 czekolada gorzka,
2 łyżki cukru pudru,
Krem kokosowy:
1 szkl. śmietanki 36%,
2 łyżki wiórek kokosowych, 
2 łyżki cukru pudru
Polewa kakaowa:
3 łyżki margaryny,
3 łyżki kakao,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mleka
Dodatkowo:
1 galaretka kiwi,
paczka biszkoptów
1 szkl. mocnej posłodzonej herbaty

WYKONANIE
Ciasto białe: Ubijamy białka z cukrem, dodajemy resztę składników.
Ciasto ciemne: żółtka i jajka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników. Blaszkę o wymiarach 22x38 cm wykładamy pergaminem. Na przemian wykładamy ciasto białe i ciemne. Pieczemy ok. 35-40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 placki, nasączamy herbatą. Krem: śmietankę podgrzewamy z czekoladami i mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do wystudzenia najlepiej na całą noc. Następnie ubijamy z dodatkiem cukru. Cały krem wykładamy na 1 warstwę ciasta, na kremie układamy biszkopty nasączone w herbacie. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Tężejącą wylewamy na biszkopty. Gdy warstwa galaretki stężeje robimy krem kokosowy: ubijamy kremówkę z cukrem , dodajemy wiórki, rozsmarowujemy na galaretce, układamy 2 warstwę ciasta, polewamy polewą : składniki na polewę zagotowujemy i mieszamy do połączenia składników.