Pyszna i rozgrzewająca zupa krem z pora, z dodatkiem serka topionego oraz grzanek, posypana czarnuszką. Idealna zupa na chłodne jesienne dni.
SKŁADNIKI
1 duży ziemniak,
1 por,
2 szkl. bulionu,
1 ząbek czosnku,
sól,
pieprz,
majeranek,
1 łyżka masła,
1 liść laurowy,
3 ziela angielskie,
50 g serka topionego śmietankowego
Grzanki:
3 łyżki masła,
3 kromki chleba,
czosnek granulowany
Dodatkowo:
WYKONANIE
Pora kroimy w plastry. Ziemniaka
obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy
pora, gdy się podsmaży dodajemy ziemniaka, zalewamy bulionem,
dodajemy liśc laurowy i ziele, gotujemy do miękkości pod
przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez
praskę czosnek, serek topiony, doprawiamy do smaku majerankiem, solą
i pieprzem. Wyjmujemy liść laurowy i ziele, zupę blendujemy.
Grzanki: chleb kroimy w kostkę. Na
patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy chleb, doprawiamy do smaku.
Smażymy aż grzanki będą chrupiące.
Zupę podajemy z grzankami oraz
posypaną czarnuszką.
Idealna na jesienne dni
OdpowiedzUsuńIdealna na jesienne chłodne dni
OdpowiedzUsuń