Strony

poniedziałek, 17 października 2016

KREM Z PORA Z GRZANKAMI I CZARNUSZKĄ

Pyszna i rozgrzewająca zupa krem z pora, z dodatkiem serka topionego oraz grzanek, posypana czarnuszką. Idealna zupa na chłodne jesienne dni.





SKŁADNIKI
1 duży ziemniak,
1 por,
2 szkl. bulionu,
1 ząbek czosnku,
sól,
pieprz,
majeranek,
1 łyżka masła,
1 liść laurowy,
3 ziela angielskie,
50 g serka topionego śmietankowego

Grzanki:
3 łyżki masła,
3 kromki chleba,
czosnek granulowany

Dodatkowo:

WYKONANIE

Pora kroimy w plastry. Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pora, gdy się podsmaży dodajemy ziemniaka, zalewamy bulionem, dodajemy liśc laurowy i ziele, gotujemy do miękkości pod przykryciem. Pod koniec gotowania dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, serek topiony, doprawiamy do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Wyjmujemy liść laurowy i ziele, zupę blendujemy.

Grzanki: chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy chleb, doprawiamy do smaku. Smażymy aż grzanki będą chrupiące.

Zupę podajemy z grzankami oraz posypaną czarnuszką.

2 komentarze: