pyszna, puszysta babka dzięki dodaniu coca coli, do popołudniowej kawy idealna
SKŁADNIKI
Składniki
mokre:
200 g
masła
¾ szkl.
Coca coli
½ szkl.
mleka
2 jajka
Składniki
suche:
250 g
mąki pszennej
250 g
cukru
1 czubata
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki
kakao
szczypta
soli
3 łyżki
wiórek kokosowych
Polewa:
3 łyżki margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki śmietany
3 łyżki margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki śmietany
Dodatkowo:
wiórki
kokosowe
masło do
wysmarowania formy
bułka
tarta
WYKONANIE
Tortownicę
o średnicy 22 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy trzepaczką,
dodajemy resztę mokrych składników. W drugiej misce łączymy
suche składniki, dodajemy do mokrych i mieszamy łyżką. Gdyby
ciasto było zbyt gęste dodajemy więcej coli. Pieczemy ok. 50 min.w
180 stopniach
Po
wystudzeniu polewamy polewą: rozpuszczamy margarynę z cukrem,
dodajemy kakao, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zdejmujemy z
gazu, dodajemy śmietanę i mieszamy. Polewamy wystudzone ciasto i
posypujemy wiórkami kokosowymi.
Fajne ciacho ;)
OdpowiedzUsuń😀
UsuńAle smakowita ta baba, faktycznie wygląda na bardzo puszystą :)
OdpowiedzUsuńI taka jest ☺
UsuńFaktycznie, cudownie puchata :)
OdpowiedzUsuńfajny przepis wypróbuje ,dzięki ;)
OdpowiedzUsuń