efektowne ciasto, które zachwyci każdego
SKŁADNIKI
Ciasto białe:
6 białek,
6 białek,
1/2 szkl.
cukru,
1 szkl. mąki ziemniaczanej,
1 łyżka octu,
4 łyżki
oleju
Ciasto ciemne:
5 żółtek,
Ciasto ciemne:
5 żółtek,
2 jajka,
6 łyżek cukru,
5
łyżek mąki pszennej,
1 łyżka proszku do pieczenia,
4 łyżki
oleju,
2 łyżki kakao,
olejek arakowy
Krem czekoladowy:
0,5 l śmietany kremówki,
1 czekolada mleczna,
1 czekolada gorzka,
2 łyżki cukru pudru,
Krem kokosowy:
1 szkl. śmietanki 36%,
2 łyżki wiórek kokosowych,
Krem czekoladowy:
0,5 l śmietany kremówki,
1 czekolada mleczna,
1 czekolada gorzka,
2 łyżki cukru pudru,
Krem kokosowy:
1 szkl. śmietanki 36%,
2 łyżki wiórek kokosowych,
2 łyżki cukru pudru
Polewa kakaowa:
3 łyżki margaryny,
3 łyżki kakao,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mleka
Dodatkowo:
1 galaretka kiwi,
paczka biszkoptów
Polewa kakaowa:
3 łyżki margaryny,
3 łyżki kakao,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mleka
Dodatkowo:
1 galaretka kiwi,
paczka biszkoptów
1 szkl. mocnej posłodzonej herbaty
WYKONANIE
Ciasto białe: Ubijamy białka z
cukrem, dodajemy resztę składników.
Ciasto ciemne: żółtka i
jajka ubijamy z cukrem, dodajemy resztę składników. Blaszkę o
wymiarach 22x38 cm wykładamy pergaminem. Na przemian wykładamy
ciasto białe i ciemne. Pieczemy ok. 35-40 min w 180 stopniach. Po
upieczeniu studzimy i przekrawamy na 2 placki, nasączamy herbatą.
Krem: śmietankę podgrzewamy z czekoladami i mieszamy do połączenia
składników. Odstawiamy do wystudzenia najlepiej na całą noc.
Następnie ubijamy z dodatkiem cukru. Cały krem wykładamy na 1
warstwę ciasta, na kremie układamy biszkopty nasączone w herbacie.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzątku. Tężejącą wylewamy na
biszkopty. Gdy warstwa galaretki stężeje robimy krem kokosowy:
ubijamy kremówkę z cukrem , dodajemy wiórki, rozsmarowujemy na
galaretce, układamy 2 warstwę ciasta, polewamy polewą : składniki
na polewę zagotowujemy i mieszamy do połączenia składników.
super ciaco robiłam
OdpowiedzUsuń