Strony

czwartek, 20 października 2016

PIERNIKOWO-MARCHEWKOWE MUFFINKI

Wilgotne muffinki z marchewkami oraz dodatkiem przyprawy do piernika, do popołudniowej kawy, wypróbujcie przepis i możecie zaserwować nawet na świątecznym stole zamiast piernika.




SKŁADNIKI 

na 15 muffinek:
Suche składniki:
1 ½ szkl. mąki,
1/3 szkl. cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika,
1 łyżka kakao

Mokre składniki:
125 g jogurtu naturalnego,
75 g oleju,
1 jajko

Dodatkowo:
2 łyżki posiekanych orzechów,
1 łyżka rodzynek,
3 kostki białej czekolady,
3 kostki gorzkiej czekolady,
2 marchewki

WYKONANIE

Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Czekolady drobno kroimy. Mokre składniki łączymy w 1 misce, dodajemy suche składniki, a na końcu czekoladę, orzechy, rodzynki i marchew. Mieszamy łyżką. Napełniamy papilotki. Pieczemy 20 min w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz