w sezonie jagodowym staram się przygotowywać różne smakołyki z dodatkiem świeżych jagód
SKŁADNIKI
na 6 tartaletek:
Ciasto:
1 ¼ szkl. mąki krupczatki,
150 g masła,
1/3 szkl. cukru,
szczypta soli,
2 łyżeczki ciemnego kakao,
2 łyżki zimnej wody,
1 żółtko
Krem kawowy:
1 szkl. mleka,
½ szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
200 g masła,
2 łyżki kawy sypanej
Dodatkowo:
jagody,
rozpuszczona czekolada,
WYKONANIE
Ciasto: mieszamy suche składniki,
dodajemy pokrojone zimne masło a na końcu wodę i żółtko, szybko
zagniatamy. Wkładamy do zamrażalnika na 20 min.
Formy o średnicy 10 cm smarujemy
masłem i posypujemy bułką tartą.
Ochłodzone ciasto
wałkujemy, wycinamy 6 równych kółek, wylepiamy nim foremki,
nakłuwamy dno. Pieczemy ok. 25 min w 180 stopniach.
Krem kawowy: Kawę zaparzamy w
¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z
cukrem (1/3 szkl. mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy z
budyniem, dodajemy do gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy.
Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce
budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy oraz 2 łyżki wódki,
mieszamy.
Przestudzone tartaletki napełniamy kremem, ozdabiamy jagodami, posypką oraz polewamy rozpuszczoną czekoladą.