Kuchnia grecka słynie z prostoty i użycia wielu warzyw i przypraw, w tym soli morskiej, papryki oraz cukinii. Postanowiłam przygotować szybkie danie makaronowe z użyciem jogurtu greckiego. A żeby było pożywne, dodałam kurczaka. Danie to możemy również spożywać na zimno - sprawdzi się na drugie śniadanie, jako sycąca sałatka.
SKŁADNIKI
ulubiony makaron, np. kokardki,
5 dużych pieczarek,
1 mała cukinia,
1 pierś z kurczaka,
jogurt typu greckiego,
przyprawa do kurczaka,
sól morska drobnoziarnista o'Sole,
pieprz,
1 ząbek czosnku,
słodka papryka
WYKONANIE
Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
Pierś z kurczaka kroimy w paski, posypujemy przyprawą do kurczaka,
dodajemy 2 łyżki jogurtu, mieszamy, odstawiamy na 30 min do
lodówki.
Pieczarki obieramy, kroimy na 8 części. Cukinię kroimy w
kostkę.
Mięso smażymy na złoto na 3 łyżkach oleju, następnie
zdejmujemy z patelni.
Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki i
cukinię, solimy, a następnie dusimy do miękkości.
Gdy składniki
będą miękkie dodajemy 3-4 łyżki jogurtu greckiego, czosnek
przeciśnięty przez praskę oraz przyprawy.
Kurczaka kroimy w
kostkę, dodajemy na patelnię, a na końcu makaron, całość razem
mieszamy.
Jak apetycznie wyglada :) Pycha!
OdpowiedzUsuń