Mięciutkie rogaliki z pyszną marmoladą to idealna propozycja do popołudniowej kawy.
Składniki:
1 jajko,
60 ml mleka,
½ szklanki cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
500g mąki pszennej,
60 ml mleka,
½ szklanki cukru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
500g mąki pszennej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
250g sera twarogowego ,
120 ml oleju,
250g sera twarogowego ,
120 ml oleju,
Wykonanie
Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.
W misce mieszamy twaróg, przekładamy do miski, dodajemy
jajko, cukier i cukier waniliowy, mieszamy do połączenia. Następnie
dodajemy mleko oraz olej. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie, odstawiamy na 10 minut. Następnie z ciasta robimy kulki, wałkujemy w okrąg, tniemy na trójkąty, smarujemy marmoladą, zwijamy w rogala. Układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor ok. 15 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz