Masa serowa:
500 g twarogu,
½ kostki masła,
2 jajka,
½ szkl. mleka,
1 budyń waniliowy,
ok. ½ szkl. cukru
Polewa czekoladowa:
¼ kostki masła,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mleka,
3 łyżki kakao,
1 łyżka śmietany 18%
Formę o wymiarach 21 x
24 cm wykładamy folią
Jajka ubijamy z cukrem,
dodajemy miękkie masło i ser. Masę przekładamy do garnka,
gotujemy na wolnym ogniu. W mleku rozrabiamy budyń, dodajemy do
gotującej masy serowej. Całość gotujemy aż masa zgęstnieje.
W blaszce układamy
warstwę herbatników, następnie smarujemy połową masy serowej,
kładziemy drugą warstwę herbatników, smarujemy resztą masy
serowej, układamy herbatniki. Całość polewamy polewą, którą
przygotowujemy w następujący sposób: masło podgrzewamy razem z
cukrem i mlekiem, gdy składniki się rozpuszczą dodajemy kakao i
śmietanę, mieszamy aż składniki się połączą. Wierzch
dekorujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej smakuje po 1-2
dniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz