piątek, 17 stycznia 2020

SERNIK GOTOWANY NA HERBATNIKACH

Sernik bez pieczenia w 20 minut.



Masa serowa:
500 g twarogu,
½ kostki masła,
2 jajka,
½ szkl. mleka,
1 budyń waniliowy,
ok. ½ szkl. cukru

Polewa czekoladowa:
¼ kostki masła,
3 łyżki cukru,
3 łyżki mleka,
3 łyżki kakao,
1 łyżka śmietany 18%

Formę o wymiarach 21 x 24 cm wykładamy folią

Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy miękkie masło i ser. Masę przekładamy do garnka, gotujemy na wolnym ogniu. W mleku rozrabiamy budyń, dodajemy do gotującej masy serowej. Całość gotujemy aż masa zgęstnieje.
W blaszce układamy warstwę herbatników, następnie smarujemy połową masy serowej, kładziemy drugą warstwę herbatników, smarujemy resztą masy serowej, układamy herbatniki. Całość polewamy polewą, którą przygotowujemy w następujący sposób: masło podgrzewamy razem z cukrem i mlekiem, gdy składniki się rozpuszczą dodajemy kakao i śmietanę, mieszamy aż składniki się połączą. Wierzch dekorujemy wiórkami kokosowymi. Ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz