niedziela, 12 stycznia 2020

Kawowe babeczki

Przepyszne babeczki dla smakoszy kawy.

 


 


Babeczki:

2 szkl. mąki pszennej,
2/3 szkl. cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3 łyżki wiórek kokosowych,
2/3 szkl. mleka,
2 jajka,
100 ml oleju,
szczypta soli,
2 łyżki kawy Inka

Krem:
1 szkl. mleka,
½ szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
200 g masła,
3 łyżeczki kawy mielonej,
3 łyżki likieru kawowego



WYKONANIE

Babeczki:
Jajka ubijamy trzepaczką z cukrem, dodajemy mleko, olej, a następnie suche składniki, mieszamy łyżką lub widelcem. Wypełniamy papilotki ciastem do wysokości ¾ , na wierzchu. Pieczemy ok. 20 minut. Studzimy na kratce.

Krem: Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl. mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy z budyniem, dodajemy do gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy, kawę rozpuszczalną oraz likier, mieszamy. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy babeczki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz