Przepyszne babeczki dla smakoszy kawy.
Babeczki:
2 szkl. mąki pszennej,
2/3 szkl. cukru,
2 łyżeczki proszku do
pieczenia,
3 łyżki wiórek
kokosowych,
2/3 szkl. mleka,
2 jajka,
100 ml oleju,
szczypta soli,
2 łyżki kawy Inka
Krem:
1 szkl. mleka,
½ szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
200 g masła,
3 łyżeczki kawy
mielonej,
3 łyżki likieru kawowego
WYKONANIE
Babeczki:
Jajka ubijamy trzepaczką
z cukrem, dodajemy mleko, olej, a następnie suche składniki,
mieszamy łyżką lub widelcem. Wypełniamy papilotki ciastem do
wysokości ¾ , na wierzchu. Pieczemy ok. 20 minut. Studzimy na
kratce.
Krem: Kawę zaparzamy w ¾
szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z
cukrem (1/3 szkl. mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy z
budyniem, dodajemy do gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy.
Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce
budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy, kawę rozpuszczalną oraz
likier, mieszamy. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i
ozdabiamy babeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz