Przepyszne orzezwiajace ciasto z truskawkami.
Ciasto:
2 szkl.mąki,
2 duże jajka,
¾ szkl.cukru,
½ szkl. oleju,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
250 g mrożonego szpinaku
Krem:
500 ml śmietany 30%,
1 galaretka agrestowa
Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe,
truskawki,
sok do nasączenia
WYKONANIE
Ciasto: Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy olej, szpinak, a na końcu mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu przekrawamy na 2 placki, nasączamy sokiem.
Krem: Galaretkę rozpuszczamy w ¾ wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy.
Kremem przekładamy ciasto.
Bardzo lubimy szpinakowe ciasto z truskawkami koniecznie podane z filiżanką aromatycznej kawy :)
OdpowiedzUsuń