środa, 12 czerwca 2019

JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

Jabłka w cieście naleśnikowym to smak dzieciństwa. Warto do tych czasów i smaków wracać. 

 



 


Ciasto:
½ szkl. mąki,
½ szkl. mleka,
1 jajko,
szczypta soli,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżka wiórek kokosowych

Nadzienie:
2 jabłka,
cynamon,
cukier puder do posypania

Dodatkowo:
olej do smażenia

Składniki na ciasto miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Jabłka obieramy, kroimy na ok 0,5 cm plastry. Wycinamy gniazda nasienne. Plastry jabłek posypujemy cynamonem, maczamy dokładnie w cieście z obu stron. Kładziemy na rozgrzany olej, smażymy na małym ogniu na złoty kolor z obu stron.


2 komentarze: