Strony

sobota, 29 czerwca 2019

JAGODZIANKI

Tradycyjne jagodzianki doskonale smakują ze szklanką ciepłego mleka.





SKŁADNIKI
CIASTO:
350 g mąki
35 g drożdży
3/4 szkl. mleka
2 żółtka
4 łyżki oleju
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli

Nadzienie:
jagody,
cukier,
żółtko,
wiórki kokosowe




WYKONANIE


Mleko podgrzewamy. W połowie mleka rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i mąki, mieszamy, odstawiamy na 15 min. do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę i suche składniki, dodajemy żółtka, drożdże, resztę mleka a na końcu olej. Wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Jagody mieszamy z cukrem do smaku. Ciasto wyrabiamy ponownie, rozwałkowujemy na kwadrat, tniemy na mniejsze kawalki. Nadziewamy jagodami. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy rozbełtanym żółtkiem, posypujemy wiórkami kokosowymi. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach.

czwartek, 27 czerwca 2019

KASZA MANNA Z JAGODAMI

Zdrowy deser na bazie kaszy manny z dodatkiem konfitury jagodowej, której zapasy znalazłam w kuchennej szafce.

 

SKŁADNIKI

2 szkl. mleka,
1 łyżka cukru,
1 łyżka cukru waniliowego,
3 łyżki kaszy manny
1/2 szkl. konfitury jagodowej,
1 łyżka budyniu śmietankowego
płatki migdałowe do posypania

WYKONANIE

Mleko zagotowujemy z cukrami, dodajemy kaszę mannę. Mieszamy do zgęstnienia. Przelewamy do pucharków, studzimy. Konfiturę podgrzewamy w rondelku, można podlać odrobiną wody, dodajemy łyżkę budyniu, chwilę gotujemy. Wylewamy na kaszę mannę. Studzimy. Przed podaniem posypujemy płatkami migdałowymi.

środa, 26 czerwca 2019

MROŻONA INKA

Pyszna orzeźwiająca kawa Inka, doskonała na dzisiejszy upał.





SKŁADNIKI
2 łyżeczki kawy Inki
1/2 szkl. mleka
3 gałki lodów smietankowych z ciasteczkami


WYKONANIE
Kawę zaparzamy w 200 ml wrzątku. Studzimy, przelewamy do pojemniczka na lodo pojemnika na lód, zamrazamy.
Mleko spieniamy w wysokiej szklance, dodajemy kostki zamrozonej kawy. Na wierzch kladziemy lody.

poniedziałek, 17 czerwca 2019

Truskawkowo szpinakowa polana

Przepyszne orzezwiajace ciasto z truskawkami.


Ciasto:
2 szkl.mąki,
2 duże jajka,
¾ szkl.cukru,
½ szkl. oleju,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
250 g mrożonego szpinaku

Krem:
500 ml śmietany 30%,
1 galaretka agrestowa

Dodatkowo:
2 galaretki truskawkowe,
truskawki,
sok do nasączenia

WYKONANIE

Ciasto: Szpinak rozmrażamy, odciskamy nadmiar wody. Jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy olej, szpinak, a na końcu mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Przekładamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej pergaminem. Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu przekrawamy na 2 placki, nasączamy sokiem.

Krem: Galaretkę rozpuszczamy w ¾ wrzątku. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy tężejącą galaretkę, miksujemy.

Kremem przekładamy ciasto.

Galaretki rozpuszczamy w 3 szkl. wody. Truskawki obieramy z szypulek, dzielimy na pół. Układamy na kremie, zalewamy tezejaca galaretką.

środa, 12 czerwca 2019

JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM

Jabłka w cieście naleśnikowym to smak dzieciństwa. Warto do tych czasów i smaków wracać. 

 



 


Ciasto:
½ szkl. mąki,
½ szkl. mleka,
1 jajko,
szczypta soli,
½ łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżka wiórek kokosowych

Nadzienie:
2 jabłka,
cynamon,
cukier puder do posypania

Dodatkowo:
olej do smażenia

Składniki na ciasto miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Jabłka obieramy, kroimy na ok 0,5 cm plastry. Wycinamy gniazda nasienne. Plastry jabłek posypujemy cynamonem, maczamy dokładnie w cieście z obu stron. Kładziemy na rozgrzany olej, smażymy na małym ogniu na złoty kolor z obu stron.


poniedziałek, 10 czerwca 2019

MILKSHAKE Z JAGODAMI

pyszny i orzeźwiający koktajl na upalne dni




SKŁADNIKI
1 banan,
½ szkl. jagód,
½ szkl. mleka

WYKONANIE

Wszystkie składniki razem miksujemy blenderem, przelewamy do pucharków, spożywamy od razu lub po uprzednim schłodzeniu w lodówce.

niedziela, 9 czerwca 2019

SERNIK IZAURA

Niegdyś popularny sernik o którym przypomniałam sobie przeglądając stare zeszyty z przepisami. Choć przepis stary, sernik ten zawsze dobrze smakuje. Łączy w sobie smak murzynka i pysznej wilgotnej masy serowej. Całość oblana warstwą czekolady. 

 

SKŁADNIKI

Ciasto:
5 jajek
2 szklanki mąki pszennej
1 kostka masła
3/4 szklanki cukru
3 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
7 łyżek wody


Masa serowa:
1 kg sera twarogowego (użyłam włoszczowskiego z wiaderka)
4 jajka
3/4 szklanki cukru
½ kostki masła
1 budyń waniliowy
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki wiórek kokosowych


Polewa:
¼ kostki masła,
3 łyżki mleka,
3 łyżki kakao,
3 łyżki mleka,
1 łyżka śmietany 18%

 

 

WYKONANIE

Ciasto:
Masło i cukier rozpuszczamy w rondelku, dodajemy kakao, podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę. Masę czekoladową łączymy z żółtkami oraz wodą, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną pergaminem (24x38 cm).

Masa serowa:
Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy ostudzone masło, następnie dodajemy porcjami twaróg, na końcu dodajemy cukier waniliowy, budyń waniliowy oraz wiórki kokosowe. Masę serową wylewamy na przygotowane wcześniej ciasto. Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze 15 minut w piekarniku. Ostudzone ciasto dekorujemy polewą.

Polewa:
Masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, dodajemy kakao oraz śmietanę, dokładnie mieszamy.





sobota, 8 czerwca 2019

WYTRAWNE BABECZKI Z KASZĄ JAGLANĄ I WARZYWAMI

 Pomysł na pyszne i zdrowe babeczki, pełne warzyw,  które smakują dobrze zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możemy je przygotować z kaszy, która została nam z obiadu. 



 Składniki na 8 sztuk

80 g kaszy jaglanej,
3 jajka,
3 łyżki startego żółtego sera,
½ małej cukinii,
ćwiartka żółtej papryki,
garść fasolki szparagowej,
sól,
pieprz,
słodka papryka,
2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
2 ząbki czosnku

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy. W misce rozkłócamy jajka, dodajemy wystudzoną kaszę, startą na tarce i odciśniętą cukinię oraz pokrojoną w paski paprykę Dodajemy ser i fasolę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i pietruszkę, Mieszamy składniki ze sobą. Powstałą masą napełniamy foremki na muffinki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 25 minut w 180 stopniach.  Podajemy z ulubionym sosem.




piątek, 7 czerwca 2019

NA OCHŁODĘ

Upały w ostatnich dniach doskwierają, dlatego przychodzę Wam na ratunek, co by się troszkę schłodzić ;) Przepisy w linku --->

























czwartek, 6 czerwca 2019

LEŚNE TIRAMISU

To propozycja na szybki i łatwy deser bez pieczenia, a przy tym lekki i bardzo smaczny.

 

 


SKŁADNIKI

1 op. podłużnych biszkoptów (200g),
500 g sera z wiaderka na serniki,
100 g jogurtu naturalnego,
2 galaretki o smaku owoców leśnych,
2 łyżki dżemu jagodowego,
jagody,
dowolny sok do nasączenia biszkoptów


WYKONANIE

1 galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, studzimy. Biszkopty nasączamy sokiem. Układamy na warstwę w blaszce wyłożonej folią. Twaróg miksujemy z jogurtem, dodajemy dżem i tężejącą galaretkę. Połowę wylewamy na biszkopty, układamy drugą warstwę biszkoptów. Zalewamy resztą masy serowej. Posypujemy jagodami. Wkładamy do lodówki aż masa się zsiądzie. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, tężejącą wylewamy na wierzch deseru. Odstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

sobota, 1 czerwca 2019

Babeczki Picollo

Na Dzień Dziecka warto naszym milusinskim umilić ten dzień szampanem Picollo. Postanowiłam go użyć do babeczek, sa przepyszne.




Skladniki
200 g mąki
1 lyzeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1/2 szkl. cukru
3/4 szkl szampana dla dzieci
100 ml oleju
2 łyżki wiórek kokosowych

WYKONANIE
W 1 misce łączymy suche składniki, w 2 mokre. Nastepnie mieszamy ze sobą, przekladamy do papilotek. Pieczemy 15-20 minut.