Strony

wtorek, 29 listopada 2016

BABKA CHAŁWOWA Z ŻURAWINĄ

Leciutka i puszysta babka o wyczuwalnym smaku chałwy, z dodatkiem suszonej żurawiny, idealna do popołudniowej kawy. Do pieczenia użyłam 2 foremek od PAPILART.










SKŁADNIKI

3 jajka,
pół szkl. cukru,
1,5 szkl. mąki pszennej,
0,5 szkl. mąki ziemniaczanej,
15 dag masła,
100 g chałwy waniliowej,
3 łyżki śmietany 18%,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
aromat waniliowy,
½ szkl. suszonej żurawiny,
cukier puder do posypania



WYKONANIE
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 jajku, dokładnie ucieramy, dodajemy rozdrobniona chałwę. Następnie dodajemy śmietanę, mąki i proszek do pieczenia oraz olejek, dokładnie ucieramy, dodajemy żurawinę, mieszamy łyżką. Przekładamy do foremki na babkę lub keksówki. Użyłam 2 foremek, takiej o wymiarach 10x20 cm i takiej o wym. 7x18 cm. Pieczemy ok. 40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.


niedziela, 27 listopada 2016

PIECZEŃ Z KURCZAKIEM

Pieczeń doskonała zarówno na zimno na kanapki, jak również na ciepło na obiad, wystarczy pokroić w grube plastry, polać sosem , np. pieczarkowym i podać ziemniaczki, pychotka!!! Do pieczenia użyłam form od firmy PAPILART, które od wewnątrz pokryte są silikonową powłoką.





SKŁADNIKI

0,5 kg mięsa mielonego,
15 dag polędwiczek z kurczaka,
2 jajka,
3 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego,
½ łyżeczki majeranku,
1 łyżka majonezu,
1 płaska łyżeczka przyprawy do kurczaka
sól, pieprz

WYKONANIE

Kurczaka tniemy na mniejsze paski, marynujemy w majonezie i przyprawie do kurczaka.
Mięso mielone mieszamy z przyprawami, czosnkiem przeciśniętym przez przez praskę, bułką tartą i jajkami, wyrabiamy dokładnie masę. Przekładamy na dno formy do 2 foremek (lekko wysmarowanych olejem) po połowie masy z mięsa mielonego, układamy kawałki kurczaka, przykrywamy resztą mięsa mielonego, posypujemy majerankiem. Pieczemy 40 min w 180 stopniach.


sobota, 26 listopada 2016

ZAKRĘCONY TORCIK

Zakręcony torcik, czyli ślimak, to tort bez użycia tortownicy, a jedynie zwykłej brytfanki. Jest łatwy w przygotowaniu i z pewnością każdy go zrobi. Doskonały na imieniny, urodziny czy inne okazje. 

 



SKŁADNIKI

Biszkopt:
1 szkl. mąki pszennej,
½ szkl. cukru,
5 jajek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju

Krem kawowy:
1 szkl. mleka,
½ szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
200 g masła,
3 łyżeczki kawy mielonej,
2 łyżki spirytusu

Dodatkowo:
dżem wiśniowy,
perełki cukrowe,
czekoladowe ozdoby,
wiórki czekoladowe



WYKONANIE 

Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na formę o wymiarach 24x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut, studzimy.

Krem kawowy:
Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl. mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy z budyniem, dodajemy do gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy oraz spirytus, mieszamy.

Wykonanie tortu:
Biszkopt kroimy na 3 równe paski, nasączamy kawą albo herbatą (zdj. nr 1).
Każdy pasek smarujemy dżemem (zdjęcie nr 2), a następnie kremem (1/3 kremu zostawiamy na wierzch i boki). 
Pierwszy pasek zwijamy w roladę, układamy na środku talerza lub patery (zdj. nr 3), następnie dokładamy do niego drugi kawałek biszkoptu z kremem i następny, aż powstanie ślimak (zdj. nr 4). Wierzch i boki smarujemy resztą kremu, ozdabiamy perełkami i wiórkami czekoladowymi (zdj. nr 5).

zdjęcie nr 1

zdjęcie nr 2

zdjęcie nr 3
 
zdjęcie nr 4


zdjęcie nr 5



poniedziałek, 21 listopada 2016

ZUPA KUKURYDZIANA

Smaczna, tania i szybka w przygotowaniu zupa, której całego aromatu dodaje gałka muszkatołowa, idealnie pasują do niej grahamowe bułeczki









SKŁADNIKI
1 puszka kukurydzy,
1 ziemniak,
½ l bulionu,
1/2 cebuli,
2 łyżki śmietany 18%,
2 łyżki masła,
sól, pieprz,
¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej,
pietruszka,
słodka papryka

WYKONANIE

Cebulę i obranego ziemniak kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, podsmażamy, dodajemy kukurydzę wraz z zalewą, chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy ziemniaka i bulion, gotujemy pod przykryciem 20-25 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i imbirem, dodajemy śmietanę. Gotową zupę blendujemy, rozlewamy na talerze, posypujemy posiekaną pietruszką i papryką.


niedziela, 20 listopada 2016

JESIENNE CIASTO Z BAKALIAMI

 pyszne czekoladowe ciasto pełne bakalii





SKŁADNIKI
tortownica o średnicy 27cm,
2 szkl.mąki,
1 szkl.cukru,
2jajka,
1szkl.mleka,
¼ szkl. oleju,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
3 łyżeczki kakao,
½ szkl.posiekanych orzechów włoskich,
3 łyżki rodzynek,
2 jabłka,
2 łyżki płatków owsianych,
1 łyżeczka cynamonu,
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Polewa kakaowa:
¼ kostki margaryny , 3 łyżki mleka, 3 łyżki cukru, 3 łyżki kakao

 
WYKONANIE
Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, zasypujemy cynamonem i przyprawą do piernika, dodajemy orzechy, rodzynki i płatki owsiane. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, mleko na przemian z suchymi składnikami. Na końcu dodajemy jabłka z bakaliami, mieszamy łyżką. Przekładamy do tortownicy. Pieczemy ok. 45 min.w 180 stopniach.
Polewa: Z podanych składników przygotowujemy polewą. Wystudzone ciasto polewamy polewą.

środa, 16 listopada 2016

KUSKUSIANKA Z OWOCAMI

Gdy zabraknie nam w domu pieczywa a chcemy zjeść pożywne i zdrowe, a przede wszystkim szybkie w przygotowaniu śniadanie, polecam przygotowanie kaszy kuskus z owocami. Kasza kuskus ma dużo błonnika i białka, w połączeniu z cukrem kokosowym, który jest bogaty w wiele składników odżywczych, stanowią idealny duet na nasze śniadanie. Do gotowej kaszy wystarczy dodać ulubione owoce i śniadanie mamy gotowe.

 




SKŁADNIKI
4 łyżki kaszy kuskus,
½ szkl. mleka,
1 łyżeczka cukru kokosowego,
dowolne owoce: np. banan, jagody, granat



WYKONANIE
Mleko zagotowujemy lub podgrzewamy w mikrofalówce. Gorącym zalewamy kaszę, przykrywamy spodkiem, odstawiamy na 5 min aż kasza wchłonie płyn. W tym czasie obieramy i kroimy owoce, które dodamy do kaszy (banan). Gotową kaszę mieszamy z cukrem kokosowym, dodajemy owoce. SMACZNEGO!!!

Do takiego śniadanka najlepiej pasuje herbata, ja sobie zaparzyłam sobie owocową herbatę Amelia od firmy SKWORCU, którą polecam.


poniedziałek, 14 listopada 2016

GRAHAMOWE ZAWIJAŃCE Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM

Jak wiadomo domowe pieczywo jest najlepsze, na drugie śniadanie, przekąska, czy jako dodatek do zupy. Zawijańce zrobiłam na bazie mąki chlebowej oraz graham, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego,  który ma właściwości lecznicze oraz czarnuszki, która ma m.in. właściwości antybakteryjne i antywirusowe.










SKŁADNIKI
Ciasto:
200 g mąki graham Młynomag,
100 g mąki chlebowej typ 720 Młynomag,
1 łyżka mąki pszennej tortowej,
20 g świeżych drożdży,
100 ml wody,
100 ml mleka,
½ łyżeczki cukru,
1 łyżeczka soli,
3 łyżki oliwy z oliwek
Nadzienie:
200 g serka typu feta,
4 łyżki mleka
Dodatkowo:
2 łyżki mleka,
mąka do podsypywania



WYKONANIE

Ciasto: Mleko podgrzewamy z wodą. W misce rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy łyżkę mąki pszennej, odkładamy na 5 minut w ciepłe miejsce. W dużej misce mieszamy obie mąki, sól, dodajemy przygotowany zaczyn drożdżowy, oliwę, wyrabiamy aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, dodając w miarę potrzeby odrobinę mąki. Wyrobione ciasto przekładamy z powrotem do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Nadzienie: ser rozdrabniamy, dodajemy mleko, aby można było rozsmarować masę, a na końcu czosnek niedźwiedzi.

Wykonanie zawijańców. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 9 części. Każdą z części rozwałkowujemy w prostokąt, smarujemy nadzieniem. Zawijamy jak roladę, nacinamy wzdłuż. Zaplatamy warkocz i zwijamy w kółko. Przekładamy na blaszkę do pieczenia, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Smarujemy mlekiem, posypujemy czarnuszką. Pieczemy ok. 15-20 min w 180 stopniach.







niedziela, 13 listopada 2016

CIASTO "INKA"

Jeśli chcecie zrobić szybkie i smaczne ciasto, zdecydowanie polecam to!!! Powidła śliwkowe, firmy Orzech , których użyłam, dodają całego aromatu, a polewa czekoladowa, którą oblałam całe ciasto, pasuje idealnie, wierzch posypałam wiórkami z białej czekolady. Ciasto nie jest za słodkie, słodyczy dodają powidła i polewa. Do tego filiżanka kawy Inki lub innej i oto pomysł na słodkie niedzielne popołudnie.






SKŁADNIKI
2 szkl. mąki,
2 jajka,
¾ szkl. mleka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
½ szkl. cukru,
1/3 szkl. wiórek z czekolady mlecznej
aromat rumowy,
2 łyżki kawy Inka,
3 łyżki oleju,
3 łyżki powideł śliwkowych

Dodatkowo:
polewa czekoladowa,
biała czekolada (wiórki)



WYKONANIE


Mąkę, proszek i kawę mieszamy w 1 misce. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy olej, następnie mąkę na przemian z mlekiem, a na końcu aromat, powidła i czekoladę, mieszamy. Przekładamy do formy o wym. 25X11 cm, pieczemy 35-40 min w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy na kratce. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż. Powidła podgrzewamy w rondelku, przekładamy nimi ciasto. Wierzch smarujemy polewą i posypujemy białą czekoladą.

 Rada: użyłam formy o wymiarach 25x11 cm i ciasto wyszło bardzo wysokie, możecie użyć np. dłuższej keksówki i wtedy skrócicie czas pieczenia np. o 5 minut.

Udanych eksperymentów kulinarnych z firmą ORZECH!!!

sobota, 12 listopada 2016

GOFRY IDEALNE

W końcu udało mi się zrobić idealne gofry: lekkie i chrupiące, więc dzielę się z Wami przepisem. Smakują rewelacyjnie z bitą śmietaną i owocami. 

 

SKŁADNIKI

1 ¼ szkl. mąki pszennej,
½ szkl. wody gazowanej,
2 jajka,
¼ szkl. mleka,
3 łyżki cukru,
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
3 łyżki oleju


WYKONANIE 

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. W oddzielnej misce miksujemy żółtka z cukrem, dodajemy wodę, mleko oraz olej, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy.
Gofrownicę smarujemy olejem, nalewamy ciasto, pieczemy ok. 4-5 minut w zależności od gofrownicy. Najlepiej nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia. Studzimy na kratce, dzięki temu pozostaną chrupiące. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

piątek, 11 listopada 2016

ZIEMNIAKI PIECZONE Z MARCHEWKĄ I BURAKAMI

uwielbiam ziemniaczki w takiej postaci, prawie w każdą niedzielę pieczone ziemniaki goszczą u mnie na obiad z różnymi warzywami i mięsem 

 

 

SKŁADNIKI
6 ziemniaków,
4 marchewki,
4 małe buraczki,
3 łyżki oliwy z oliwek,
1 łyżeczka majeranku
sól morska drobnoziarnista o'Sole,
pieprz,
koperek



WYKONANIE
Obieramy warzywa, ziemniaki kroimy w ćwiartki albo na mniejsze kawałki, buraczki w plastry, marchewkę w paski. Ziemniaki posypujemy przyprawą do ziemniaków i majerankiem, solą i pieprzem, mieszamy z oliwą. Do rękawa do pieczenia przekładamy ziemniaki, oraz marchew i buraki. Pieczemy ok. 50 min w 180 stopniach. Podajemy posypane koperkiem.


wtorek, 8 listopada 2016

TARTA BROKUŁOWA Z KURCZAKIEM


pomysł na pyszny i pożywny obiad : kurczak i brokuły w formie tarty





SKŁADNIKI
 
Ciasto:
300 g mąki
150 g masła
1 jajko
1 łyżka śmietany
sól, papryka ostra w proszku

Nadzienie:
1 pierś z kurczaka
kilka ugotowanych pieczarek
kilka różyczek brokuła
sól, pieprz, bazylia, oregano
150 ml śmietany 18%,
2 jajka,
4 łyżki startego żółtego sera


WYKONANIE

Ciasto: składniki na ciasto zagniatamy, chłodzimy w lodówce przez 30 min.
Ciastem wylepiamy formę na tartę, nakłuwamy widelcem, podpiekamy 15 min.w 180 stopniach.

Nadzienie: Kurczaka kroimy w kostkę, posypujemy przyprawami, obsmażamy na złoto. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie. Jajka miksujemy ze śmietaną, doprawiamy przyprawami do smaku, dodajemy ser.
Na podpieczonym cieście układamy kurczaka, pieczarki i brokuła, zalewamy sosem. Zapiekamy ok. 30 min.w 180 stopniach aż się masa zetnie.

niedziela, 6 listopada 2016

MINI SERNICZKI Z MARKIZAMI

pyszne małe serniczki, na markizowym spodzie oraz posypane z wierzchu pokruszonymi ciasteczkami, pychotka !!!

 



SKŁADNIKI
na 12 sztuk
Serniczki
400g twarogu,
¼ szkl. cukru,
1 łyżka budyniu waniliowego,
1 jajko,
2 łyżki wiórek kokosowych,
½ szkl. śmietany 18%

Krem:
200 ml śmietany kremówki,
2 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka żelatyny

Dodatkowo:
2 opakowania markiz blacky



WYKONANIE 

Serniczki: Twaróg mielimy, mieszamy z jajkiem, cukrem, wiórkami i śmietaną oraz budyniem.
Do foremek na muffinki wkładamy papilotki, w każdej układamy po 1 ciastku, zalewamy masą serową do pełna. Pieczemy ok 25-30 min w 160 stopniach. Studzimy.

Krem: W ¼ szkl. wrzątku rozrabiamy żelatynę. Śmietankę ubijamy z cukrem, dodajemy wystudzoną żelatynę, przekładamy do szprycy, dekorujemy serniczki.
Kilka ciastek odkładamy, resztę kruszymy. Pokruszonymi ciastkami posypujemy wierzch babeczek, układamy na samej górze ciastko. Chłodzimy w lodówce ok 1-2 godz. aby śmietanka stężała.