Pieczeń doskonała zarówno na zimno na kanapki, jak również na ciepło na obiad, wystarczy pokroić w grube plastry, polać sosem , np. pieczarkowym i podać ziemniaczki, pychotka!!! Do pieczenia użyłam form od firmy PAPILART, które od wewnątrz pokryte są silikonową powłoką.
SKŁADNIKI
0,5 kg mięsa mielonego,
15 dag polędwiczek z kurczaka,
2 jajka,
3 łyżki bułki tartej
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego,
½ łyżeczki majeranku,
1 łyżka majonezu,
1 płaska łyżeczka przyprawy do
kurczaka
sól, pieprz
WYKONANIE
Kurczaka tniemy na mniejsze paski,
marynujemy w majonezie i przyprawie do kurczaka.
Mięso mielone mieszamy z przyprawami,
czosnkiem przeciśniętym przez przez praskę, bułką tartą i
jajkami, wyrabiamy dokładnie masę. Przekładamy na dno formy do 2
foremek (lekko wysmarowanych olejem) po połowie masy z mięsa mielonego,
układamy kawałki kurczaka, przykrywamy resztą mięsa mielonego,
posypujemy majerankiem. Pieczemy 40 min w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz