Strony

sobota, 26 listopada 2016

ZAKRĘCONY TORCIK

Zakręcony torcik, czyli ślimak, to tort bez użycia tortownicy, a jedynie zwykłej brytfanki. Jest łatwy w przygotowaniu i z pewnością każdy go zrobi. Doskonały na imieniny, urodziny czy inne okazje. 

 



SKŁADNIKI

Biszkopt:
1 szkl. mąki pszennej,
½ szkl. cukru,
5 jajek,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju

Krem kawowy:
1 szkl. mleka,
½ szkl. cukru,
1 budyń waniliowy,
200 g masła,
3 łyżeczki kawy mielonej,
2 łyżki spirytusu

Dodatkowo:
dżem wiśniowy,
perełki cukrowe,
czekoladowe ozdoby,
wiórki czekoladowe



WYKONANIE 

Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, następnie żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem oraz olej, delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto wykładamy na formę o wymiarach 24x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut, studzimy.

Krem kawowy:
Kawę zaparzamy w ¾ szkl. wrzątku. Odcedzamy na sitku, studzimy. Mleko zagotowujemy z cukrem (1/3 szkl. mleka odlewamy). Odlane mleko rozrabiamy z budyniem, dodajemy do gotującego mleka, zagotowujemy, studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę, dodajemy po 1 łyżce budyniu. Następnie dodajemy fusy z kawy oraz spirytus, mieszamy.

Wykonanie tortu:
Biszkopt kroimy na 3 równe paski, nasączamy kawą albo herbatą (zdj. nr 1).
Każdy pasek smarujemy dżemem (zdjęcie nr 2), a następnie kremem (1/3 kremu zostawiamy na wierzch i boki). 
Pierwszy pasek zwijamy w roladę, układamy na środku talerza lub patery (zdj. nr 3), następnie dokładamy do niego drugi kawałek biszkoptu z kremem i następny, aż powstanie ślimak (zdj. nr 4). Wierzch i boki smarujemy resztą kremu, ozdabiamy perełkami i wiórkami czekoladowymi (zdj. nr 5).

zdjęcie nr 1

zdjęcie nr 2

zdjęcie nr 3
 
zdjęcie nr 4


zdjęcie nr 5



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz