Strony

niedziela, 25 marca 2018

SERNIKI NA WIELKANOC

Jak wiadomo, sernika nie może zabraknąć na wielkanocnym stole. Dziś przestawię Wam moje TOP 10 serników, których przygotowanie nie sprawi Wam większego problemu.

























niedziela, 18 marca 2018

DROŻDŻOWA ROZETA WIELKANOCNA

 Podczas Wielkanocy na stołach królują baby drożdżowe, ucierane, mazurki i serniki. Postanowiłam zrobić odrywaną rozetę drożdżową, która doskonale sprawdzi się na świątecznym śniadaniu.







SKŁADNIKI



Ciasto:
20 g świeżych drożdży
100 ml mleka
3 łyżki cukru
ok 250 g mąki
2 żółtka
80 g rozpuszczonego masła
szczypta soli
aromat pomarańczowy

Dodatkowo:
¾ szkl. mieszanki keksowej Helio
1 żółtko,
3 łyżki mleka



WYKONANIE

Mleko podgrzewamy. Do miski kruszymy drożdże, posypujemy 1 łyżeczką cukru, zalewamy mlekiem,mieszamy, dodajemy 1 łyżkę mąki, odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce. Następnie dodajemy resztę cukru, jajko, masło, aromat, sól i mąkę. Wyrabiamy na jednolite ciasto. Odstawiamy na 35 minut do wyrośnięcia. Rozwałkowujemy ciasto ( podsypując mąką) na prostokąt. Rozwałkowane ciasto smarujemy mlekiem, posypujemy mieszanką keksową, zwijamy w roladę wzdłuż krótszego boku. Tak powstałą roladę tniemy nożem na plastry o grubości ok. 4 cm. Układamy w owalnej formie niewielkie przerwy. Odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut. Następnie smarujemy rozkłóconym żółtkiem. Pieczemy ok. 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.  Po upieczeniu i wystudzeniu polewamy lukrem.






sobota, 17 marca 2018

BABKA ZEBRA

Pyszna babka z samych białek, to pomysł na kryzysową babkę świąteczną, albo na wykorzystanie nadmiernej ilości białek.


                                                                SKŁADNIKI
4 białka,
10 dag cukru,
½ szkl. oleju,
15 dag mąki pszennej,
1,5 szkl. mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao





WYKONANIE

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier. Wlewamy olej i nadal miksujemy. Z odważonej mąki odkładamy 1 łyżkę, resztę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Mąkę stopniowo dodajemy do białek i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodać odłożoną mą, do drugiej przesiewamy kakao i mieszamy. Formę wysmarować i wysypać bułką tartą. Do formy dajemy naprzemiennie po łyżce białego i ciemnego ciasta. Pieczemy w 170 stopniach około 50 min. Do suchego patyczka. Forma 15*10 cm. Wystudzoną babkę polewamy polewą czekoladową.


piątek, 16 marca 2018

SLONECZNIKOWIEC Z KREMEM ADVOCATOWYM

 Przepyszne ciasto z dwoma kremami - advocatowym i śmietanowo-serowym z chrupiącym prażonym słonecznikiem, to doskonała propozycja na nadchodzące święta wielkanocne.




SKŁADNIKI
Ciasto:blaszka o wymiarach 24x38 cm
7 jajek,
1 szkl. cukru,
1 szkl. mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 lyżka kakao

Krem kajmakowy:
puszka kajmaku Helio,
200 g masła,
1 łyżeczka kakao

Krem śmietanowo-serowy:
200 g kremówki,
200 g maskarpone,
1 łyżka cukru pudru

Słonecznik:
100 g słonecznika,
2 łyżki masła,
2 łyżki cukru

Polewa:
100 g gorzkiej czekolady,
2 łyżki masła,
2 łyżki śmietanki 30%

Dodatkowo:
dżem wiśniowy




WYKONANIE
Ciasto: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, następnie żółtka oraz pozostałe składniki, mieszamy delikatnie, wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki. (Można dodatkowo nasączyć).

Krem kajmakowy:
Miękkie masło ucieramy dododając po łyżce kajmaku, następnie kakao, a na końcu dodajemy wystudzony słonecznik.

Krem śmietanowo-serowy:
Ubijamy kremówkę, dodajemy cukier i po łyżce sera, miksujemy.

Słonecznik: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy słonecznik i cukier, prażymy na złoto, studzimy, odkładamy 3 łyżki do dekoracji.

Polewa: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła i śmietany.

Przełożenie: Ciasto smarujemy kremem kajmakowym, smarujemy lekko dżemem, przykrywamy drugim biszkoptem, przekładamy jasnym kremem, smarujemy czekoladą.




poniedziałek, 12 marca 2018

KURCZAK W SOSIE MEKSYKAŃSKIM

 Kurczak w marynacie z sosu meksykańskiego to szybka i smaczna propozycja mojego narzeczonego na codzienny obiad.





 SKŁADNIKI

1 kg filetów z uda kurczaka

Marynata:
4 łyżki sosu meksykańskiego kieleckiego,
½ łyżeczki słodkiej papryki,
1 płaska łyżeczka soli,
pieprz,
½ łyżeczki ziół prowansalskich,
½ łyżeczki pieprzu,
ser żółty




WYKONANIE

Mieszamy składniki marynaty. Kurczaka dokładnie mieszamy w marynacie. Odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy do formy, posypujemy serem, pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut.




niedziela, 11 marca 2018

CIASTKA Z KAJMAKIEM I CHIA

Szybkie ciasteczka do kawy.





SKŁADNIKI
1,5 szkl. mąki pszennej,
100 g masła,
100 g kajmaku Helio,
1 łyżeczka kakao,
2 łyżki nasion chia,
szczypta soli




WYKONANIE

Miękkie masło mieszamy z mąką, kajmakiem i pozostałymi składnikami. Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy, na środek każdego ciastka robimy wzorek przy pomocy widelca. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pieczemy ok. 12 minut.