Sezon na przetwory ogórkowe w pełni. Nie wyobrażam sobie nie zrobić ogórków z przyprawą curry, które są jednymi z moich ulubionych. Doskonałe na kanapki, do sałatek i obiadu. W zależności od tego do czego chce je użyć, kroję w cienkie plastry pionowe i poziome (najlepsze na kanapki) albo w ćwiartki (takich używam do sałatek).
SKŁADNIKI
Zalewa:
6 szkl. wody
1,5 szkl. octu
1,5 szkl. cukru
3 łyżki soli o'Sole
2 łyżki przyprawy curry
ogórki gruntowe-
6 szkl. wody
1,5 szkl. octu
1,5 szkl. cukru
3 łyżki soli o'Sole
2 łyżki przyprawy curry
ogórki gruntowe-
ilość w zależności od tego jak
pokroimy oraz jak ułożymy ogórki w słoiku (2- 3 kg)
Do każdego słoika:
po kilka ziaren gorczycy
kwiatostany kopru
liście selera
Do każdego słoika:
po kilka ziaren gorczycy
kwiatostany kopru
liście selera
WYKONANIE
Składniki na zalewę zagotowujemy.
Ogórki kroimy w ćwiartki lub plastry. Do każdego słoika wkładamy
koper i gorczycę, układamy ogórki, na wierzchu kładziemy listek
selera, zalewamy zalewą. Pasteryzujemy 5 minut.
pamiętam ten smak:)
OdpowiedzUsuń