Mega czekoladowe ciasto bez mąki i cukru, z białą fasolą, której w ogóle nie czuć w cieście. Jest bardzo wilgotne i ma ciekawy smak.
SKŁADNIKI
Ciasto:
240 g
ugotowanej fasoli (lub fasola w puszce)
1 dojrzały banan,
2 jajka,
2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego,
3 łyżki płynnego miodu,
2 łyżki kakao (użyłam karobu),
1 płaska łyżeczka proszku do
pieczenia,
1 garść suszonej żurawiny,
2 łyżki wiórek kokosowych,
½ łyżeczki cynamonu
Polewa:
6 kostek czekolady gorzkiej,
3 łyżki śmietanki 30%
WYKONANIE
Suchą fasolę dzień przed zrobieniem
ciasta zalewamy wodą, następnego dnia wodę odlewamy, gotujemy w zmienionej wodzie do miękkości.
Blaszkę o wymiarach 10x22 cm wykładamy pergaminem. W blenderze
umieszczamy osączoną z zalewy fasolę, miksujemy, dodajemy
pokrojonego banana, miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki (za
wyjątkiem wiórek i żurawiny), miksujemy dokładnie, dodajemy
wiórki i żurawinę, wylewamy na formę. Pieczemy ok. 45 minut w 180
stopniach w rozgrzanym piekarniku. Po wystudzeniu polewamy polewą
(podgrzewamy śmietankę, dodajemy czekoladę, mieszamy aż uzyskamy
jednolitą masę).
fasolowe - najlepsze!!!
OdpowiedzUsuń